Pátý ročník Spiritual Festu za námi

Spiritualfest, to je název festivalu afro-amerických spirituálů, který se již natrvalo zabydlel v Praze 13. Pátý ročník této vyhledávané hudební události se uskutečnil v sobotu 15. září v Komunitním centru sv. Prokopa. Festival tradičně pořádá vokální soubor Geshem ve spolupráci s Komunitním centrem a Městskou částí Praha 13. Vystoupilo zde sedmnáct větších či menších hudebních uskupení, z nichž některá využívala jen svého hlasu, jiná lidové nástroje Afriky nebo elektrické aparatury. Všichni účinkující ale měli jedno společné - zpívali s radostí a jejich písně byly vlastně modlitbami. Jak řekl místostarosta Petr Zeman, měly duchovní rozměr.



Marek Šlechta, neděle 30. září 2007
Magazín > Sborový život

Hradecké komorní tucteto na Spiritual Fest 2007

Spiritual Fest

V průběhu uplynulých pěti let na Spiritual Festu vystoupilo celkem 39 účinkujících. Některé skupiny se účastní už tradičně, protože si to užívají. Jiné byly třeba jen jednou, protože si chtěly vyzkoušet publikum úzce zaměřené na spirituály a porovnat se s ostatními. Všichni se ale podíleli na neopakovatelně vstřícné atmosféře plné sdílení naděje, radosti a víry, kterými jsou afro-americké spirituály prodchnuty.

V této chvíli už lze srovnávat a nahlížet určitý vývoj. Například v názvu. Zpočátku jsme původ spirituálů zdůrazňovali přívlastkem „černošské“. Abychom se ale vyhnuli rasistickému nádechu tohoto názvu, používáme dnes označení „afro-americké“. O to raději, že mezi diváky i mezi účinkujícími je čím dál více Afričanů a Afro-Američanů.

Další posun je v provedení. Z počátku bylo těžiště aranží ve stylu hudby country, vyplývající z výrazného vlivu u nás zavedeného Spiritual kvintetu. Později se začaly na festivalu objevovat africké melodie a rytmy a čím dál více vokální projev v nejrůznějších typech sborů a skupin. Dalo by se říci, že v posledních dvou ročnících vokální zpracování spirituálu převládalo.

Hlavním tématem jsou tradiční spirituály, tedy písně afrických otroků vzniklé v Americe. Festival ovšem alespoň okrajově ukazuje i styly příbuzné, což jsou africká duchovní píseň a gospel. Tyto dva další směry rozhodně nejsou těžištěm Spiritual Festu a určitě by si zasloužily svůj vlastní festival, ale necháváme jim zde také své místo.

Zajímavé jsou rozhovory s účastníky Spiritual Festu 2007 na internetových novinách Křesťandnes.cz. Je z nich zřejmé, že určitá část hudebníků jsou nevěřící lidé. Přesto se aktivně účastní na festivalu, kde jediným programem je duchovní píseň.

Když jsme se v roce 2003 domlouvali s Komunitním centrem sv.Prokopa na Praze 13, měli jsme zájem udělat festival spirituálů a vyzkoušet, kolik se vůbec najde zájemců. Tehdy jsme netušili, že zájem účinkujících i diváků bude takový, že nás to povede k dalším ročníkům. Letošní pátý festival byl důstojným potvrzením nové mladé tradice, která Spiritual Festem vznikla.

Podrobnosti o Spiritual Festu najdete na stránkách www.festival.spiritualy.cz a www.geshem.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)