Gospel v Evropě, pozdrav od Acappelly a Golden Gate Quartetu

aneb Zpráva z druhého dne Spiritual Festu 2010, 19.9.2010...



Marek Šlechta, neděle 10. října 2010
Magazín > Sborový život

Gospel Swingers na Spiritual Fest 2010

Martin Myslivec / Spiritual Fest

V průběhu festivalu jsme obdrželi pozdrav a blahopřání všem účastníkům a návštěvníkům festivalu afroamerických spirituálů Spiritual Fest 2010 od Clyda Wrighta, nestora světoznámého Golden Gate Quartetu (GGQ), který zpívá a šíří černošské spirituály a jejich duchovní zvěst po celém světě už 55 let. Píše v něm, že v počátcích jejich koncertů v zemích, jejichž hudební skupiny se letos účastní pražského festivalu, nikdo spirituály a gospely neznal a nezpíval. Je pro něj obrovským povzbuzením a satisfakcí, že zde v průběhu dvou dní vystoupilo přes 400 zpěváků a hudebníků ze šesti zemí Evropy. 82-letý Clyde Wright přeje mnoho úspěchů všem 21 zúčastněným skupinám.

Další z členů skupiny GGQ, basista Terry Francois, má v Paříži vlastní gospelové těleso s názvem TF Gospel Singers. Ti byli spojovacím článkem prvního i druhého dne letošního festivalu: První den uzavírali, druhý den začínali. Úchvatnost jejich zpěvu se prostě musí zažít. Ani na chvíli nezapochybujete, že to, co zpívají, je náplní jejich života.

Co byl nejlepší zážitek druhého dne Spiritual Festu 2010, který se konal ve Spolkovém domě na Praze 13, náhradním působišti známého Klubu Mlejn? Byli to Gospel Swingers z německého Bremen se svou černošskou dirigentkou Janine New Yorku? Byl to gospelový soubor Brno Gospel Choir a jejich přísná a přesvědčivá umělecká šéfka Zuzana Petlanová? Anebo maďarský středoškolský sbor z Miskolce Frater Gospel Choir jiskřící mladickou energií studentů a jejich vlajícího dirigenta, profesora a keyboardisty Zsoltána Regose?

Na své si přišli také milovníci countryového pojetí spirituálů vystoupením skupiny Grandis, už tradičního účastníka známého z předešlých ročníků, a vyznavači ethno hudby pohybově i hudebně zajímavým koncertem pražského mezinárodního uskupení Nsango Malamu. Maďarská rockově gospelová skupina Sopron Gospel atmosféru festivalu doslova převálcovala svým neutuchajícím silnoproudým tokem nadšení.

Spiritual Fest 2010 byl pestřejší a nabitější než všechny předcházející ročníky. Nejen rozmanitostí stylů, ale i osobitým stylem pojetí jednotlivých účastníků. Typickému sborovému zpěvu spirituálů byla věnována podstatná část prvního dne. Zazněly zde soubory Cantarina, YMCA-Jakoubek, Columbella, brněnský KoKos, Gospel & Friends z Německa, slovenští Caecilia Chorus a Hradecké komorní tucteto. Akapelový gospel letos představila skupina DNA a folkové pojetí brněnské Mošny. Ethno skupina Myšáci, jejichž těžiště repertoáru je v afrických duchovních písních, překvapila vysokou úrovní akapelových aranží. Loňský objev Spiritual Festu, nesnadno zařaditelné duo T´N´T s gospelovým hlasem zpěvačky Terezy Bečičkové a podmanivým kytarovým podkresem Tomáše Ludvíčka zazpívalo svým osobitým výrazem známé i málo známé spirituály. Americký bluesman Lee Andrew Davison, žijící v Praze, po své mnohaleté účasti na festivalu nás sice už nepřekvapil, naopak ujistil, že spirituály žije od nejútlejšího dětství, a uvítali bychom, kdyby je na nás mohl svým příjemným hlasem chrlit mnohem déle, než mu umožňoval večerní program.

Keith Lancaster, zakladatel, umělecký vedoucí a manažer americké gospelové skupiny Acappella, poslal pozdrav, ve kterém všem účastníkům a návštěvníkům Spiritual Festu 2010 přeje, aby se festival pro ně stal nejen hudebním, ale také vrcholným společenským a emocionálním zážitkem. Píše v něm, že zkušenost sdílení našich srdcí, které je společným zpěvem aktivováno, je nepopsatelná a nedefinovatelná.

O společenském dosahu a mezinárodním významu festivalu svědčí záštita předsedy Ekumenické rady církví, pana Mgr. Joela Rumla, podpora od Amnesty International, organizace zasazující se celosvětově o lidská práva zneužívaných obětí, podpora od YMCA, mezinárodního křesťanského sdružení mladých lidí, podpora ICEJ – Mezinárodního křesťanského sdružení Jeruzalém a Alliance Business Centers Network.

Nutno ovšem zdůraznit, že festival by se neobešel bez podpory Komunitního centra sv. Prokopa v Nových Butovicích, Úřadu Městské části Praha 13, Klubu Mlejn, Společnosti pro duchovní hudbu, Psalteria, Ministerstva kultury ČR, Nadace Život umělce a desítek dobrovolníků podílejících se na propagaci i schůdném průběhu akce. Zviditelnění festivalu podporují také TV Noe, Radio Proglas, Country rádio, Folklorní sdružení České republiky, Český rozhlas, Unie českých pěveckých sborů, internetové stránkywww.krestandnes.cz, www.ifolk.cz, www.signaly.cz a další.

Příští ročník mezinárodního festivalu afroamerických spirituálů v Praze bude 17. a 18. září 2011 pod názvem Spiritual Fest 2011. Na sobotní a nedělní program budou pozvány nejen dosavadní účastníci, ale také hudební skupiny z dalších zemí Evropy. Navíc v průběhu nedělního dopoledne proběhne workshop spirituálů a gospelů pro účastníky Spiritual Festu 2011 a další zájemce pod vedením Terry Francoise, člena Golden Gate Quartetu a uměleckého vedoucího TF Gospel Singers.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)