Akademické sbory se po dvaceti letech znovu setkají v Praze

Velké setkání předních studentských pěveckých sborů připravují na 16. a 17. listopad 2007 Unie českých pěveckých sborů a Vysoká škola ekonomická v Praze. V těchto dnech se na čtyřech koncertech představí vysokoškolské pěvecké sbory ze všech částí republiky. Záštitu nad hudebním festivalem „Festa academica“ převzali ministryně školství Dana Kuchtová a ministr kultury Václav Jehlička.



-cs-, sobota 1. září 2007
Magazín > Sborový život

V pátek 16. listopadu se na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze uskuteční slavnostní zahajovací koncert festivalu, který je tematicky zaměřen na českou hudbu 19. a 20. století. Díla nedávno zemřelého skladatele Zdeňka Lukáše, ale i Bohuslava Martinů nebo Leoše Janáčka představí přední akademické sbory z Prahy, Plzně, Brna, Ostravy a Českých Budějovic. Sobotní pořady jsou pak zaměřeny na duchovní hudbu (matiné v kostele sv. Ludmily) a lidovou hudbu a spirituály (koncert v sále pražského Hlaholu). Program festivalu doplní rockové oratorium Eversmiling Liberty, které se spojenými studentskými sbory provede sbormistr Libor Sládek.

„Festival navazuje na tradici velkých setkání akademických sborů, která se u nás před řadou let uskutečňovala pravidelně, ale po revoluci se organizovat přestala,“ říká organizační ředitel festivalu, sbormistr a výkonný místopředseda Unie českých pěveckých sborů, dr. Roman Michálek. „Půjde o skutečnou uměleckou událost, neboť vysokoškolské soubory patří mezi interpretační špičku v oblasti českého sborového zpěvu. Jsme rádi, že se nám podařilo zajistit účast nejen smíšených sborů, ale i dvou ženských a dokonce jednoho mužského! Těch u nás totiž velmi rychle ubývá, a tak jsme hrdí na tuto příležitost předvést opravdu pestrou paletu českého sborového zpěvu.“


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)