Jaký bude Spiritual Fest 2007?

Koná se 15. září 2007 od 14:00 hodin v Komunitním centru sv. Prokopa na Slunečním nám. v Praze 13 (u stanice metra Hůrka). Je to už pátý ročník, takže je co srovnávat a lze leccos usuzovat. Festival získal určitou tvář, kterou si hodlá zachovat i s novými účastníky.



Marek Šlechta , úterý 26. června 2007
Magazín > Sborový život

Lee Andrew Davison

Spiritual Fest

Spiritual Fest je otevřená hudební přehlídka, na které hudební skupiny, soubory, kapely i sólisté nejrůznějších hudebních žánrů prezentují výhradně spirituály, které nesou postaru přízvisko "černošské" anebo nově "afro-americké". Spirituál jako svébytný pěvecký útvar není ani hudebním žánrem ani hudebním směrem, možná právě proto zůstává Spiritual Fest pouze malým alternativním festivalem "na okraji". Ale to neodradí organizátory od pořádání dalších ročníků, protože jsou si vědomi, že cosi zevnitř spirituálů je třeba v naší zemi zdůraznit.

Přehlídka je nesoutěžní a vystupují zde amatérské kostelní sbory vedle akapelových mágů. Bezelstné country kapely vedle jazzmana s promyšlenými hlasovými efekty, uslyšíte podmanivé rhythm&soul, i sladké nebo odvážné harmonie.

Jedním ze znaků festivalu je, že vstupné je dobrovolné. Je tedy dostupný pro kohokoliv. Klademe důraz na přátelskou atmosféru a sblížení lidí písněmi, které zůstávají vyznáním hluboké víry amerických otroků, ať už jsou zpívány ve stylu folk, world-music, ethno, dětským sborem anebo gospelovou kapelou.

Na letošním ročníku vystoupí 17 skupin, kapel, sólistů nebo sborů. V abecedním pořádku jsou to ACANT, BESHARMONIE, COLUMBELLA, LEE ANDREW DAVISON, THE DRINKIN' GOURD, G*APEELS, GESHEM, GOSPLAIN, GRANDIS, HAPPY DAY QUINTET, HRADECKÉ KOMORNÍ TUCTETO, SVÁŤA KARÁSEK, MOŠNY, MYŠÁCI, NSANGO MALAMU, TIBI a VOCKAP.

Jsou mezi nimi účastníci uplynulých ročníků i noví. Celkové číslo všech zúčastněných v pěti ročnících dosáhne čtyřicítky. Někteří se zúčastnili jen jednou, někteří pojali svou účast jako tradici. Máme z nich radost ze všech a přejeme jim, aby načerpali i rozdali co nejvíc z hodnot, které spirituály vyzařují.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)