Koncert radosti

Využiji této slovní hříčky k uvedení významného pražského sborového koncertu v kostele U Salvátora, který svému sbormistru ing. Vladislavu Součkovi uspořádala Základní umělecká škola v Praze 7 v úterý 10. dubna 2007. Byla to Radost, co přilákala tak velký počet posluchačů do krásně akustických chrámových prostor a s velkou radostí si všichni vyslechli i smíšený sbor Gaudium.



František Zumr, neděle 13. května 2007
Magazín > Sborový život

Čerstvý nositel Ceny Bedřicha Smetany sbormistr Vladislav Souček

Radost Praha

Radost – Praha je dětským pěveckým sborem, který v loňském roce oslavil 45 let od svého založení a stále se i přes všechny peripetie udržuje mezi předními dětskými sbory v naší republice. Svědčí o tom zájem tuzemských i zahraničních organizátorů hudebních festivalů o jeho vystoupení (v roce 2006 na festival Pražské jaro a mezinárodní festival dětských sborů ve francouzské Provenci) a ocenění, která na mezinárodních soutěžích v uplynulých letech získal ( 1. místo a hlavní cenu festivalu Harmonie v německém Lindenholzhausenu nebo dvě zlatá pásma ve dvou kategoriích na soutěžním festivalu ve slovinském Celje).

Vladislav Souček je nejen zakladatelem tohoto úspěšného DPS, ale i se svou manželkou Zdeňkou Součkovou spoluzakladatelem „mladšího“ smíšeného sboru Gaudium (= radost), který udržuje kontinuitu sborového umění provozovaného od dětství až do zralého věku. Počtem svých členů patří mezi velké amatérské sbory v Praze, kde tvoří významné kulturní i rodičovské zázemí pro další generace dětských zpěváků.

Uspořádat benefiční koncert takové umělecké osobnosti je přímo povinností zřizovatele a ocenit jeho práci při této příležitosti povinností všech kulturních institucí, které mají se sborovým zpěvem co do činění. Proto hudební komise Unie českých pěveckých sborů rozhodla o udělení nejvyššího vyznamenání Ceny Bedřicha Smetany právě tomuto umělci. Na koncertě ho převzal sbormistr přímo z ruky přítomného předsedy hudební komise a předsedy Unie českých pěveckých sborů Prof. PaedDr. Jiřího Koláře.

V koncepci programu byla dána přednost organizačnímu členění večera před řazením tematickým či chronologickým. V úvodu pětidílného koncertu nastoupila i oddělení těch nejmladších dětských zpěváků k provedení známého Vivaldiho Gloria a Brahmsova Ave Maria. Se ctí se zhostila tohoto úkolu. Ve druhé části zůstaly na podiu jen dívky z koncertního oddělení, které se připravovaly na mezinárodní soutěžní vystoupení v Bratislavě, kam měly následující týden odcestovat. Věřme, že festivalová porota posoudí výkon dětí ve skladbách K. B. Kopřivy, B. Martinů, J. Křičky, O. Máchy, G. B. Pergolesiho a v slovenské lidové písni. Laický posluchač, a těch byla valná většina ve zcela zaplněném kostele u Salvátora, vnímal jen precizní propracovanost každé skladby po výrazové a dynamické stránce. Role střídajících se sbormistrů, Andrey Sušilové a Vladislava Součka se v této fázi už omezila jen na vybuzení interpretů k co největšímu výkonu. A to se jim opravdu podařilo. Napětí a soustředění koncertního oddělení bylo pro dětské zpěváky až mimořádné.

Po přestávce nastoupil s celou řadou zajímavých skladeb smíšený sbor Gaudium, řízený sbormistryní Zdeňkou Součkovou. Vedle skladeb J. S. Bacha a A. Brucknera zaněl i dvojsbor O. di Lassa Echo, který byl jako echo skutečně proveden až do samého závěru, jemně a intonačně přesně. V dalších skladbách J. Des Prése, H. Schütze, A. Dvořáka ukázal sbor Gaudium, že má nejen příjemně znějící sopránové hlasy, ale i střední ženské a mužské hlasy, i když, jako ve všech amatérských tělesech, v jasné menšině. Sbormistři, Zdeňka Součková a Vladislav Souček se už s touto skutečností po svém vyrovnali.

S napětím byla očekávána premiéra skladby Emila Hradeckého (nar. 1953) Ave Maria, která byla jubilantovi věnována. Zde využil autor vhodně k umocnění výrazu známého textu modlitby ve dvou strofách i neobvyklé aleatoriky. Publikem byla tato skladba přijata mimořádně příznivě. Na interpretech bude teď záviset její další osud.

Téměř samostatným oddílem večera byly gratulace ing. Vladislavu Součkovi k jeho významnému životnímu jubileu, kterého se dožívá v plné tvůrčí síle a svěžesti. Vedle zástupců MK ČR, UČPS a dalších institucí přišly desítky jeho příznivců a přátel. Nelze se divit. Vždyť jubilant zasáhl do života stovek, možná i tisíců lidí, s nimiž se jako sbormistr za šestačtyřicet let setkal. Tento gratulační koncert byl tedy vlastně poděkováním hudební veřejnosti tomuto skromnému a neobyčejně pracovitému umělci.

Na úspěchu koncertu se významnou měrou podílela svým virtuózním klavírním doprovodem Jitka Nešverová a lesku tomuto koncertu dodal i moderátor, jehož jméno publiku skromný dvoustránkový program neuvedl. I on si zaslouží pochvaly a uznání.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)