Schola Viva Bilinensis, o. s.

smíšený sbor • Bílina


založen v roce 1999

zřizovatel Schola Viva Bilinensis, o. s.



Umělecké vedení

Mgr. Jan Maryško

hlavní sbormistr

Kronika sboru


2012

prosinec

Znovu součástí toho Rybova zvolání HEY, MASTER!

Přátelé souboru Schola Viva Bilinensis,
musím se s Vámi podělit o zážitky ze slavnostního provedení nejhranější vánoční skladby, České mše vánoční "Hej, mistře!" Jakuba Jana Ryby se Severočeskou filharmonií Teplice dne 20.12.2012 v koncertním sále Domu kultury v Teplicích.

Nutno podotknouti, že jsme kvůli nemocem (a různému vyznání víry) posílili velký smíšený sbor ze 7 těles počtem pouhých 5 hlasů, a to 1 sopránem, 3 alty a 1 tenorem (autorovým).

Už při zkoušce s šéfdirigentem Ch. Olivierem-Munroe, Kanaďákem z Vancouveru, něco zaskříplo, i ten nemlíčnatější kandrdas vytušil, že Charlie neměl partes mnohokrát
v rukou. A tak nás generálkou spíše znejistěl, než uklidnil.

Ti zkušenější neřekli ni popel a čekalo se, jak to všechno dopadne. A to byli ve sboru harcovníci z Chorey Academiky z Ústí, Severočeských učitelů z Mostu, mého druhého domovského Krušnohorského pěveckého sboru, Chorey Hortensis, obou z Teplic, sboru Konzervatoře, jirkovských Učitelek a samozřejmě moje děvčata z Bíliny.

No, tak po přestávce (v první půli hrál jako řecký Apollón Lubomír Brabec-ještě ho mám podepsaného na zadní straně Závěru z Rybovky) nastoupil SBOR. Po něm orchestr, a nakonec sólisti s Charlesem. Nebudu to dramatizovat. Hned v Gloria neukázal dirigent 2x nástup ženskému sboru, ale vytrpěl si svoji premiéru až do triumfálního konce a dočkal se spolu s námi a orchestrem očekávaného Standin´ Ovation. Tak tedy, konec dobrý - všechno dobrý, jak se říkávalo, když se něco posíralo... Díky Chyrlesi, díky Pavle Bašusi (ten, který dával dohromady oněch 7 sborů do jednoho monolitu), za rok zas!
Mgr. Bc. Honza Maryško



2012

DVD Musica sacra - zvukový a obrazový záznam Závěrečného koncertu festivalu ()



2012

MUSICA SACRA 2012
Bratislava, SK

diplom účastníka koncertu ve festivalovém sboru za premiérové provedení skladby Gerhardta Lagrange L



2011

Záznam koncertu Schola Viva Bilinensis na Radnici 31. 10. 2011 (Otchi Uschi Production)



2011

DVD Koncert 1939-1968-1989 ve VS U Kostela 16. 11. 2011 (Otchi Uschi Production)



2010

prosinec

Příští setkání s country

Ve středu 5. ledna 2011 hostí SCHOLA VIVA BILINENSIS country skupinu ELLDORADO z nedalekých Hostomic nad Bílinou. V secesním prostředí Městského úřadu v Bílině (Břežánská 50/4 - v rohu náměstí, diagonálně proti kostelu sv. Petra a Pavla) uvede Schola netradiční spojení vánočních a novoročních písní s repertoárem countrymenů z městyse proslulého někdejším pořádáním Porty (kdeže loňské sněhy jsou). Nyní se však blýská na časy a tradice country, folku (a snad i blízké době bluegrassu) v Hostomicích znovu zapustí své kořínky.
Zvu všechny příznivce na 18:30 hodin, nebudete litovat. Dodávám jen, že pořad CHÓR@COUNTRY je beneficí pro LDN Hornické nemocnice v Bílině.
Jan Maryško



2010

listopad

Přijďte na Mikuláše do Želenic

V Kostele sv. Václava v Želenicích nad Bílinou v neděli 5. prosince 2010 od 15 hodin "vypukne" dvojkoncert městského pěveckého souboru Schola Viva Bilinensis, o. s. a klarinetového kvarteta s mluvícím názvem BOHEMIA KLARTEP. Představení je zároveň beneficí pro Psychiatrické oddělení Nemocnice v blízkém Mostě. Na programu jsou adventní a vánoční písně a skladby mistrův úpravách pro 4 klarinety.
-jm-



2010

CD Schola Viva Bilinensis 1999 - 2009 (Radio Sever)



2010

Belinensis VII
Bílina, CZ



2009

Rozhlasová nahrávka 6 skladeb českých i zahraničních autorů (ČRo Sever)



2008

červenec

Letní závěje

Letní oxidace organismu se zatím jaksi někde pozdržela, a tak nezbývá, než držet palce aktivitám kolegů. Rád bych pozdravil Choreu Academicu a ostatní sbory, jež se živí almou mater PedF UJEP v Ústí nad Labem.



2008

květen

Schola sobě

Vážení návštěvníci,
přeji si spolu s vámi vždy čerstvé a přesné informace o všech našich aktivitách a věřím, že se nebudete na našem blogu nudit.
MJM



2008

květen

Už je to tady...

Alikvótní workshop v Bílině, ohlášený 26.05.2008 v Aktualitách, plánovaný na 25.10.2008, posouvá hodinu prezence účastníků na 11. dopolední, podvečerní koncert Alikvótního sboru Spektrum v kostele sv. Petra a Pavla začne vzhledem ke zkracujícímu se dni pravděpodobně o půlhodinu dříve, tedy v 17:30 hodin. Harmonizujte!
MJM





2008

CD Vivat Schola (Macac a ČRo SEVER)



2008

Stadtchor
Dippoldisswalde, DE



2007

Nahrávka Paul McCartney/John W. Lennon: Blackbird (Macac Ústí nad Labem)



2006

DVD Bilinensis ()



2005

CD Město Bílina ()



1999

Sbor byl založen roku 1999.



1999

Mgr. Jan Maryško zahájil činnost jako hlavní sbormistr



1999

Mgr. Jiřina Švagrová zahájila činnost jako sbormistr



1999

Alena Pýchová zahájila činnost jako sbormistr



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)