Machovcovy koledy i v Chodovské tvrzi

Po loňském úspěchu těchto koled na vánočním koncertu PMS ve Foerstrově síni byl zařazen do programu koncertu těchto sborů v koncertním sále Chodovské tvrze dne 20. prosince opět blok těchto půvabných skladbiček. Jejich kouzlo je v jejich originalitě, neotřelosti, poetičnosti a melodičnosti. Posluchači po prvním poslechu mají pocit, že tyto skladbičky znají, že je již zpívali svým dětem. Odcházejí z koncertu a zpívají si je.



František Zumr, čtvrtek 25. ledna 2007
Magazín > Sborový život

Chodovská vodní tvrz

V provedení komorního obsazení PMS, za klavírního doprovodu kolegy M. Černého, řídila čtyři z těchto koled mladá sbormistryně a skladatelka Valentina Shuklina. Věříme, že se i naší skladatelce Valje podaří tak zdařilá úprava některých dalších Machovcových vánočních písní pro mužský sbor, jako Ivanu Zelenkovi pro ženský sbor.

Koncert v Chodovské tvrzi byl vlastně spíše společným zpíváním, než koncertem. Posluchači měli možnost se naučit zejména dvě z těchto koled. První, která vznikla v roce 1994 (jako P.F. 1995), má název Vidíš-li na nebíčku, zaujala svým poetickým textem a druhou, A už zase jsou tu Vánoce z roku 2004 (jako P.F. 2005), jejíž text byl uveden i v programu, zpívali posluchači spolu se zpěváky. Ta byla vlastně poslední skladbou tohoto typu, kolega Dušan Machovec téhož roku (20. dubna) zemřel. I závěrečnou Koledu 1990 (jako P.F. 1991) uvedlo toto komorní těleso PMS jako finální skladbu tohoto koncertního bloku i s doprovodem nejen klavíru M. Černého, ale i hostů tohoto zpívání Lukáše Klímy (otce) a Richarda Klímy (desetiletého syna).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)