Brněnská MLADOST žije a slaví padesátku

V říjnu roku 1956 vznikl v brněnských Lužánkách Dětský pěvecký sbor Domu pionýrů a mládeže. Založil jej pan Jaroslav Dostalík, který s představou vytvořit kvalitní dětské sborové těleso vybíral po brněnských školách talentované zpěváčky. V práci se sborem byl velmi úspěšný – sbor získal brzy věhlas doma i v cizině, sbíral na nejrůznějších přehlídkách a soutěžích nejedno prvenství mezi velkou domácí i světovou konkurencí. Spolu s Kuhnovým dětským sborem, pražským sborem prof. Kulínského, brněnským Lýskovým sborem, libereckým Severáčkem manželů Uherkových a šlapanickým sborem Ivana Sedláčka (dnešní Kantiléna) představoval špičku mezi dětskými sborovými tělesy 50. a 60. let.



Milena Kočárková, neděle 5. listopadu 2006
Magazín > Sborový život

Sbor prošel pohnutou historií, protože dirigentovi Jaroslavu Dostalíkovi byla na přelomu 60. a 70. let z politických důvodů zakázána činnost s mládeží. Panu Dostalíkovi se však v roce 1996 podařilo znovu obrodit svoji brněnskou Mladost a zahájit jeho pravidelnou sborovou činnost v podobě sboru smíšeného, který tvoří převážně jeho bývalí dětští členové. A tak se stalo, že Původní pěvecký sbor MLADOST je dnes asi nejstarším dětským aktivním sborem.

PPS MLADOST, který dnes řídí sbormistryně Katarína Mašlejová, se může chlubit bohatou činností i mnohými úspěchy. Na MSFHR ve Vlachově Březí získal již dvě prestižní ocenění, absolvoval úspěšně tři zahraniční turné – do Lucemburska, Slovenska a Itálie, každoročně pořádá řadu samostatných koncertů i společných vystoupení s družebními sbory a účastní se charitativních hudebních akcí.

Brněnskému publiku se v pátek 20. října představil na svém slavnostním koncertě i se svými hosty – přípravným oddělením brněnské Primavery Čerešničky a Komorním sborem Velká Lhota. Dirigovala sbormistryně Katarína Mašlejová a Jitka Čudlá, aktivně vystoupil i čestný dirigent Jaroslav Dostalík. Koncert byl koncipován jako vzpomínková procházka celou padesátiletou historií sboru i s důstojným poděkováním svému zakladateli.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)