Sborové zpívání na zámku

O víkendu 20.–21. května si daly dostaveníčko dětské pěvecké sbory na již šestém ročníku festivalu Moravskotřebovské arkády, který pořádá Základní umělecká škola Moravská Třebová ve spolupráci s Občanským sdružením Fermáta.



Antonín Havelka, středa 7. června 2006
Magazín > Sborový život

Festival byl rozvržen do dvou dnů. Sobota byla věnována charitativním vystoupením. Hostitelské a některé hostující sbory zazpívaly v ústavech sociální péče v Anenské Studánce (Arietta Mohelnice, Skřivánek Havířov), v Šebetově (Korunky a Fermáta Moravská Třebová) a v kapli domova seniorů v Moravské Třebové (Skřivánek, Fermáta). Děti z Havířova, které měly na internátě střední integrované školy zajištěn nocleh, pak strávily zbytek večera v koncertním sále na zámku. Tam celé dvě hodiny skotačily v rytmu country. V neděli dopoledne je pro změnu čekala prohlídka historické části našeho města.

Hlavní program festivalu, tedy přehlídka všech přihlášených sborů, proběhl v neděli odpoledne na nádvoří zámku, jehož pozdně renesanční podobu s arkádami (odtud název festivalu) mu dal Ladislav Velen ze Žerotína.

Zahájili jej po úvodních fanfárách ředitel ZUŠ Pavel Vaňkát a starosta města Josef Ošťádal. Své pěvecké umění pak postupně představily dětské sbory Korunky (Moravská Třebová), Meridies (Rousínov), Barvínek (Horní Benešov), Červánek (Orlová), Skřivánek (Havířov) a Arietta (Mohelnice). Celé hudební odpoledne uzavřel smíšený pěvecký sbor Fermáta. Nutno dodat, že diváci, kteří se nenechali zviklat značně proměnlivým počasím a na zámek přišli, byli odměněni velmi dobrými výkony všech zpěváku a zpěváčků, kterých se tu sešlo více než dvě stě.

A jak festival hodnotili přítomní vedoucí sborů? Ocenili organizaci festivalu, který proběhl hladce ke spokojenosti jak účinkujících, tak i diváků a pořadatelů. Sympatické jim bylo také to, že nešlo o soutěžní klání, ale o pohodu a radost ze zpívání, a tu bylo cítit na každém kroku.

Součástí festivalu byl druhý ročník výstavy prací žáků a pedagogů výtvarného oboru ZUŠ s názvem Výtvarný svět na zámku, která byla nainstalována v prostorách arkád a budovy školy. Novinkou pak byla videoprojekce umístěná pod věží zámku.

Výtěžek z dobrovolného vstupného putoval na nadaci ADRA a bude určen lidem postiženým povodněmi 2006.

Celý festival by však nebylo možné uskutečnit bez podpory Města Moravská Třebová (www.mtrebova.cz) a celé řady sponzorů, kterým patří naše poděkování.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Arietta

Mohelnice (Olomoucký kraj) – zal. 1990
školní dětský sbor


Barvínek

Tachlovice (Středočeský kraj) – zal. 2007
dětský sbor


Fermáta

Moravská Třebová (Pardubický kraj) – zal. 1995
smíšený sbor


Skřivánek

Havířov (Moravskoslezský kraj) – zal.
školní dětský sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)