Zahrada písní uvítala jaro

O víkendu 22.–23. dubna 2006 se v Kulturním centru Zahrada uskutečnil první ročník soutěžní přehlídky Zahrada písní, kterou v rámci Festivalu pěveckých sborů České republiky pořádali Kulturní centrum Zahrada, Dětský pěvecký sbor Svítání a Unie českých pěveckých sborů. Jedním z impulsů k setkání a následné domluvě o uspořádání festivalu bylo sousedství obou subjektů.



Hana Máčová, úterý 9. května 2006
Magazín > Sborový život

V současné době zcela ojedinělá akce na území hl. m. Prahy předčila očekávání. Původně plánovaná přehlídka měla proběhnout pouze v sobotu 22. 4. Velký zájem pak přiměl oba spolupořadatele k tomu, že rozšířili přehlídku i o neděli.

Celkem se o víkendu do Kulturního centra Zahrada sjelo 29 dětských sborů z celé České republiky, což představuje přes 1000 dětí. „Organizátorsky to bylo velmi komplikované, všechno muselo jít podle časového harmonogramu, abychom neměli dva zájemce o šatnu. Každému sboru jsme přidělili dva členy z Dětského pěveckého sboru Svítání, kteří se o sbor po celou dobu starali,“ sdělila organizátorka Eva Jarošová.

Kritéria soutěže byla velice volná. Soutěžilo se celkem ve třech kategoriích rozdělených podle věku. Všechny kategorie si měly připravit jednu lidovou píseň a sbory v nejstarší kategorii navíc jednu skladbu a capella.

Kromě pěti pražských sborů na přehlídce vystoupily sbory z Pardubic, Brna, Plzně, Hranic na Moravě, Přerova. Některé sbory vstávaly ve dvě hodiny ráno, aby stihly na přehlídku přijet včas, jiné v Praze přespávaly.

Do poroty zasedli doc. PhDr. Stanislav Pecháček, Dr. Roman Michálek, Mgr. Světlana Tvrzická a Mgr. Václav Harmáček. Ti ohodnotili sbory podle jejich výkonů zlatým, stříbrným nebo bronzovým pásmem. Žádný sbor si neodnesl pouze čestné uznání. Ve zlatém pásmu se umístila Pražská kantiléna z Prahy 4, Jiřičky z Plzně, Přerováček z Přerova, Kopretina z Liberce, Skřivánek ze Židlochovic, Javořičky z Plzně, Větrník z Loštic, Notičky z Plzně a Carmina z Pardubic. KC Zahrada vyrobilo pro každý účinkující sbor diplomy a keramické Skřivánky. Na děti po jejich výkonu čekalo sladké překvapení.

DPS Svítání v tomto ročníku nevystupoval, protože jeho členové pomáhali zajišťovat celkovou organizaci akce. „Zvládli to výborně a patří jim za to naše poděkování.“ řekla za organizátory Eva Jarošová.

Pěvecké sbory si celou akci velice pochvalovaly a těší se na další ročník. Předseda poroty doc. Stanislav Pecháček k tomu řekl: „Velice oceňuji organizaci sboru Svítání a KC Zahrada. Je chvályhodné, že se tohoto úkolu organizátoři ujali. Festival byl přínosný především proto, že sbory nezpívaly pro sebe, ale navzájem se v daném bloku slyšely a mohly porovnávat výkony.“

Na dotaz, zda se uskuteční festival i v příštím roce, ředitel KC Zahrada Erik Bezdíček odpověděl: „Zahrada písní má naši stoprocentní podporu. Veškeré smysluplné dětské aktivity je třeba maximálně podporovat. Rozhodně ve spolupráci s DPS Svítání vytvoříme ze Zahrady písní každoroční tradici.“


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)