Radost v Holandsku

Ve dnech 24. 9.–2. 10. 2005 uskutečnil dětský pěvecký sbor RADOST-PRAHA koncertní turné po severovýchodním Holandsku a Německu.



Milena Poláčková, čtvrtek 20. října 2005
Magazín > Sborový život

Dětský pěvecký sbor Radost-Praha.

Během sedmi dnů navštívil sbor na deset měst a vystoupil na pěti koncertech. Jako první nás uvítal spřátelený sbor z hudební školy v Delfzijl IVAK Jeugd-Vokaal Ensemble se sbormistryní Nanny ter Wiel, který mohli čeští posluchači slyšet před rokem v Praze. Po společně stráveném dnu vystoupily večer oba sbory na slavnostním koncertě, tentokrát ne v domovském sídle hostitelského sboru v Delfzijl, ale v impozantním velkém kostele Sv. Petra a Pavla v sousedním městě Loppersum.

Hned další den pobytu náš sbor dočasně opustil Holandsko a vydal se s doprovodem delegace delfzijských kolegů do německého Hinte, kde vystoupil na pozvání nizozemského konzulátu a smíšeného sboru Suurhusen. Tímto koncertem vrcholilo slavnostní otevření muzea a čajovny s galerií v nově zrestaurovaném starobylém větrném mlýně v Hinte. Na slavnostní recepci a na koncertě se sešla spousta vzácných hostů, mezi nimiž byl i honorární konzul České republiky pan Boué, evropský poslanec Garrelt Duin a nizozemský honorární konzul Johannes Riepma. Koncert se konal v rámci série „mostních koncertů“ (Brückenkonzerte), spojujících prostřednictvím hudby různé kultury a národy, která tu probíhá už několik let. O vystoupení našich dívek napsal 28.9. Ostfriesen Zeitung: „Jako slavnostní procesí přišly pražské dívky v modrobílém oděvu z kúru. Vezpívaly se přitom hned do srdcí posluchačů, kteří zůstávali v lavicích jako očarováni. Dívky přednesly pestrý program od renesančních až po moderní skladby. Celovečerní program byl přednesen zcela zpaměti, částečně á capella, částečně s citlivým a velmi výrazným klavírním doprovodem české pianistky Jitky Nešverové.“

Druhou delší zastávkou v Holandsku bylo Zuidwolde. Zde si sbor zazpíval společně se dvěma odděleními místního mladého sboru Viva la Musica, který vede sbormistr Herman Weelink. Viva la Musica v této podobě existuje teprve dva roky, ale navazuje na činnost renomovaného sboru, svého zdejšího předchůdce. Na společné zkoušce oba sbory nacvičily novou skladbu, která potom na koncertě zazněla jako jejich dvojsborová premiéra.

Třetí delší zastavení patřilo městům Roden, Groningen a Veenhuizen. Děvčata hostil rodenský dívčí sbor Roden Girl Choristers, který působí v tomto městě vedle velkého chlapeckého sboru a smíšeného sboru Roden Handel Chorus, a připravil pro ně velmi pestrý program ve škole Augustinus College v Groningenu. Odměnou za dopolední koncert pro žáky a učitele školy byla pro naše děvčata velká orientační hra po městě Groningen a večer plný workshopů nejrůznějších zaměření, které připravili pro oba sbory zdejší učitelé a instruktoři. Vedle pěveckého výkonu zaujal sbor Radost Praha v Groningenu především vysokou kázní a spontánní disciplinovaností. Chování děvčat nezůstalo bez povšimnutí především mezi sbormistry a pedagogy, ale i v širší veřejnosti, a dokázalo, že tradice našeho systému výchovy ke kázni a odpovědnosti, která se bohužel u nás v poslední době zvolna vytrácí, napomáhá šíření dobré pověsti našeho školství, vzdělanosti a kultury.

Na rozloučenou s Holandskem vystoupila Radost Praha společně s hostitelským sborem Roden Girl Choristers pod vedením sbormistra Rintje te Wiese na „Koncertě bez hranic“ ve Veenhuizenu. Ve svém repertoáru nalezly oba sbory tolik společných skladeb, že vystačily na celou samostatnou část koncertu, a přidaly k nim ještě jednu skladbu Sergeje Rachmaninova, kterou společně nově nastudovaly na odpolední zkoušce.

Tak se Koncert bez hranic stal tečkou za jedním krásným turné, na němž vzniklo mnoho nových kontaktů a přátelství, unikátních zážitků, a které potvrdilo nejen vysokou úroveň sborového zpěvu v naší zemi, ale i skutečnost, že česká kultura má stále Evropě co nabízet.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)