IV. Mezinárodní festival a soutěž pěveckých sborů Bohuslava Martinů

Na přelomu června a července (30. 6.–3. 7. 2005) se v pardubickém Domě hudby koná čtvrtý ročník Mezinárodního festivalu a soutěže pěveckých sborů Bohuslava Martinů.



-cs-, úterý 14. června 2005
Magazín > Sborový život

Dětský sbor Primavera na minulém ročníku festivalu.

Historie festivalu sahá do roku 1994, kdy se konal první ze tří ročníku Festivalu Bedřicha Smetany v Litomyšli. Zde také proběhly další dva ročníky v letech 1995 a 1997. V roce 1999 byl festival přenesen do centra východočeského regionu a vzhledem ke 40. výročí úmrtí skladatele Bohuslava Martinů také přejmenován. V roce 1999 se tedy konal první ročník Mezinárodního festivalu a soutěže pěveckých sborů Bohuslava Martinů, který se od tohoto roku koná jako bienale v lichých letech.

V letošním roce, kdy si připomínáme 115. výročí narození Bohuslava Martinů, se festivalu zúčastní 19 pěveckých sborů (kromě sborů českých i sbory ze Švédska, Estonska, Ruska, Slovenska, Slovinska, Německa a Jižní Afriky), které vystoupí celkem na pětadvaceti soutěžních vystoupeních, která bude hodnotit pětičlenná odborná porota s mezinárodním zastoupením.

Festival bude otevřen ve čtvrtek 30. června ve 20 hodin fanfárami z balkonu radnice, po kterém bude následovat nokturno zahraničních sborů na pardubickém Pernštýnském náměstí. Festivalová sborová soutěž bude zahájena v Sukově síni Domu hudby v pátek ráno. Na tomtéž místě se v devatenáct hodin bude konat slavnostní koncert Pocta Bohuslavu Martinů, na kterém vystoupí Komorní filharmonie Pardubice, Wihanovo kvarteto a varhaník Václav Uhlíř. Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže a Soutěž o Grand Prix proběhne v sobotu ve 20 hodin ve foyeru ČSOB Pojišťovny, kde se také v oba soutěžní dny konají vždy v 16 hodin doprovodné koncerty festivalu.

Mezinárodní festival a soutěž pěveckých sborů Bohuslava Martinů organizuje Sdružení mezinárodního festivalu a soutěže Bohuslava Martinů a Oddělení kulturních služeb Krajské knihovny v Pardubicích za podpory Ministerstva kultury ČR, Pardubického kraje, Statutárního města Pardubice, Nadace Bohuslava Martinů a Unie českých pěveckých sborů. Záštitu nad letošním ročníkem festivalu přijal hejtman Pardubického kraje, Ing. Michal Rabas, primátor města Pardubice, Ing. Jiří Stříteský a Česká komise UNESCO.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)