Proč bychom si nezpívali?!

Nová vokální aranžmá Smetanovy hudby.

Zpívejte Smetanu tradičně i ponovu!

Pošlete nám svá videa a buďte vidět!



red, úterý 24. září 2024
Magazín > Sborový život

Bedřich Smetana

autor neznámý / Wikimedia Commons

Unie českých pěveckých sborů se připojuje k oslavám Roku české hudby a dvoustému výročí narození Bedřicha Smetany mnoha aktivitami. Jednou z nich je projekt Proč bychom si nezpívali aneb Smetana 2024. Jeho cílem je nejen popularizovat hudbu Bedřicha Smetany, ale nabídnout také čerstvý, moderní pohled na ni.

V rámci tohoto projektu vzniklo celkem pět sborových aranžmá Smetanovy hudby, která buď původně vůbec nebyla určena hlasům anebo byla zkomponována pro jiné obsazení. Jejich autory jsou profesionální skladatelé a aranžéři a na výsledku je to opravdu znát. Aranžmá jsou nyní volně k dispozici ke stažení, tisku, nastudování i provádění, u některých existují již i nahrávky, které mohou při nácviku sborům pomoci.

Úpravy jsou rozvrženy pro různá obsazení, s doprovodem i bez, pro různé výkonnostní kategorie sborů. Některé úpravy zahrnují part vokálních perkusí, tzv. beatboxu. Ten však není nezbytně nutný a pokud ho sbory v nastudování vynechají, skladba nikterak neutrpí.

A co bude dál? Chceme vidět a slyšet, jak zpíváte Smetanu! Zaregistrujte zde svůj sbor svůj sbor do projektu "Proč bychom si nezpívali?!" a až do konce roku nám můžete zasílat svá videa se záznamem Smetanovy hudby. Nemusí se však nutně jednat o provedení těchto nových aranžmá! Budeme rádi i za záznamy jiných Smetanových sborů, árií, písní! Tento rok prostě patří jemu. Všechna vaše videa pak budeme průběžně prezentovat na Facebooku Unie a zařadíme je též do speciálního YouTube kanálu. Na konci roku vyhodnotíme nejzajímavější vystoupení, z nichž vznikne komentovaný průřezový sestřih - reportáž o tom, jak jsme si zazpívali Smetanu jinak. Těšíme se na vaši účast a za podporu tohoto projektu děkujeme Ministerstvu kultury ČR!

Více o projektu naleznete na www.smetana2024.ceskesbory.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)