Dvojkoncert k připomínce sbormistra Lubomíra Mátla

Dvoudenním setkáním s pátečním koncertem na JAMU a sobotním setkáním sboristů, žáků, kolegů a přátel Lubomíra Mátla s názvem Mátlovo velmi pozdní odpoledne aneb „Sborový mág Lubomír Mátl“ si v brněnském Besedním domě připomeneme jméno tohoto významného sbormistra, který zemřel v době celonárodní izolace, kdy nám tehdejší platná nařízení nedovolila rozloučit se s ním podle našich představ. Jedná se o vzpomínku na nevšedního muže, který nám, ryzím amatérům zkrášlil značnou část života a nesmazatelně se zapsal do mnoha hudbymilovných srdcí.



Jiří Barták a František Pospíšil, neděle 30. dubna 2023
Magazín > Sborový život

porf. Lubomír Mátl

Ondřej Staněk / ucps.cz

Program vzpomínkových večerů na Lubomíra Mátla v májových dnech 26. a 27. 5. 2023 v Brně:

Mátlův hlas - pátek 26. 5. v 18.00, aula JAMU

Sbor JAMU, Brněnský akademický sbor, Vox Iuvenalis

Připomínka pedagogické činnosti prof. Lubomíra Mátla. Vystoupí cviční sbor JAMU za řízení jednoho z posledních Mátlových žáků Jana Ocetka, který navazuje na veselkovskou sborovou tradici (prof. Lubomír Mátl byl snad nejúspěšnější Veselkův žák). Dále vystoupí Ocetkův sbor Vox Iuvenalis a Brněnský akademický sbor za řízení Pavla Šnajdra.

Mátlovo velmi pozdní odpoledne aneb „Sborový mág Lubomír Mátl“

Sobota 27. 5. v 17.00, Besední dům (výstava od 16.00)

Brněnský akademický sbor, Pěvecké sdružení moravských učitelů, Mátlův akademický sbor, členové Pražského filharmonického sboru, Moravského komorního sboru, prof. Miloš Štědroň, doc. Vladimír Richter, sólisté a komorní orchestr řízený žáky prof. L. Mátla.

Druhý večer je koncipován jako přátelské setkání všech, kteří měli Lubomíra Mátla rádi, ať to byli amatérští nebo profesionální sboroví pěvci, přátelé hudebníci, skladatelé, kolegové, muzikologové etc. Nejde vpravdě o koncert v tradičním pojetí, byť se samozřejmě bude zpívat celý večer: vystoupí PSMU, BAS, MAS i členové PFS, PKS, Moravského komorního sboru, sboru Camera Chabra, komorní orchestr a sólisté, zejména Mátlovy dcery Barbora, Tereza, Alžběta, Markéta a Marie. Připomeneme též skladatele Arnošta Parsche s jeho velmi obtížným, leč originálním a vděčným sborem „Víno“. Moderátoři prof. Miloš Štědroň a doc. Vladimír Richter zavzpomínají na své zážitky a zkušenosti se slavným kolegou a učitelem. Ve foyeru bude panelová výstavka ze života Lubomíra Mátla.

Celou akci, připravovanou bývalými členy BASu si hradí sami návštěvníci z řad zpěváků a přátel našeho maestra prostřednictvím darů na transparentní účet. Za celoživotní propagaci jména Leoše Janáčka ve světě symbolicky podpoří tuto akci Nadace Leoše Janáčka.

Zasláním libovolné částky na transparentní účet si zájemce zajistí svá místa na akci, pokud v kolonce „Zpráva pro příjemce“ uvedete své iniciály a arabskou číslicí za nimi kolik míst v sále Besedního domu chce mít rezervováno.

Transparentní účet: 2702366225/2010

(platby ze zahraničí IBAN CZ07 2010 0000 0027 0236 6225, SWIFT/BIC: FIOBCPPXXX)

Libovolná částka + iniciály ve zprávě pro příjemce + počet míst v sále.

(Na webových stránkách Fio banky v seznamu bankovních služeb v odkazu Bankovní účty ve složce Transparentní účet je Seznam transparentních účtů

Fio banky a v něm podle čísla účtu, bez lomítka a kódu banky se najde jeho název BAS – Brněnský akademický sbor, z. s. a lze do něj nahlédnout.)


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)