V Osenicích zapějí sbory nejen z Jičínska

Osenice – Na hudebním festivalu bude letos účinkovat opět téměř desítka pěveckých těles. Nejen s těmi z našeho nejbližšího regionu vás na následujících řádkách seznámíme.



redakce JD, středa 1. června 2022
Magazín > Zprávičky

PS Hlas Nová Paka na Prachově

Alena Kaňková / jicinsky.denik.cz

Hlas Nová Paka (založen roku 2000, sbormistryně Petra Lukavcová a Alena Lelková)

Předchůdce dnešního sboru starobylý Hlasoň inicioval na podnět Františka Záhorského, jeho člena a dirigenta, zrod První české pěvecké a hudební župy (1890 informační schůzka, ustavující schůze 1891), což byl počin vskutku historický. Novodobý Hlas byl obnoven v roce 2000 ředitelkou tehdejší ZUŠ M. Martincovou a J. Barešem. Účastnil se provedení České písně B. Smetany s KSOKrM, vánoční kantáty L. Fišera a Missy pastoralis in D V. J. Kopřivy s Filharmonií Hradec Králové.

Mimořádným počinem bylo též uvedení díla Missa solemnis F. X. Brixiho (po 200 letech), které nacvičila diplomantka Marie Čančíková-Frolíková. Skladba je nahrána na CD. Po odchodu M. Martincové z Nové Paky vede sbor absolventka PF Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Petra Lukavcová z Lomnice nad Popelkou, sbormistryně přípravného dětského sboru Masarykovy ZŠ, a Alena Lelková, absolventka PF v Hradci Králové a MU v Brně, jež je i sbormistryní pěveckého sboru Gymnázia v Nové Pace.

Antonín Dvořák Turnov (1861, sbormistr Bohuslav Lédl)

Zpěvácký spolek v Turnově se 4. května 1904 přejmenoval na Zpěvácký spolek Antonín Dvořák, neboť s Mistrem udržoval prostřednictvím jeho přítele Aloise Göbla čilé styky. Mistr mu věnoval Čtyři smíšené sbory op. 29 (Místo klekání, Ukolébavka, Nepovím a Opuštěný). V roce 1951 stál sbor u založení Dvořákova Sychrova (pro 1. ročník nastudoval jeho Stabat Mater), místa, kde Mistr u Aloise Göbla pobýval, jednoho z nejstarších hudebních festivalů u nás. Sbor proslul jako interpret Dvořákových skladeb a neúnavný organizátor festivalu Dvořákův Sychrov. Zúčastnil se mnoha velkých projektů s řadou významných těles a sólistů.

Dnes stojí v jeho čele mimořádná osobnost turnovského kulturního života, všestranný a pohotový klavírista i organizátor, hudební skladatel a jazzman Bohuslav Lédl, ředitel ZUŠ Turnov a držitel Ceny města Turnov (2007). Společně se svou ženou Evou, žáky ZUŠ Turnov a dvěma pozvanými sólisty nastudovali znamenitě Blodkovu operu V studni (2010).

Pěvecký spolek Jizeran Semily (1860, sbormistr Jiří Kurfiřt)

Sbor byl založen v roce 1860, roku 1969 přerušil na 20 let činnost a byl znovu obnoven 5. ledna 1989. Od září 1991 spolek řídí klavírista Jiří Kurfiřt, ředitel ZUŠ a držitel Ceny města Semily za rok 2009. Realizoval se sborem a orchestrem řadu mší, kantát, koled, pastorel, ale i skladeb bez žánrového omezení od 10. do 20. století. Spolek spolupracoval s několika profesionálními i amatérskými orchestry a významnými sólisty (např. basista Národního divadla Jaroslav Horáček). Zúčastnil se mnoha festivalů a setkání sborů. Od roku 1989 má na svém kontě přes 300 koncertů a vystoupení asi v 60 městech a obcích ČR i v zahraničí (Nizozemí, Itálie, Slovinsko, Německo). V roce 2010 uvedl pět rozsáhlých skladeb: dvě kantáty a tři mše, což byl velký kulturní počin, v roce 2012 se významně podílel na realizaci Jarní romance Zdeňka Fibicha, České písně Bedřicha Smetany (Filharmonie Hradec Králové, Podkrkonošský symfonický orchestr) a skladby Vánoční Luboše Fišera. Spolek neúnavně organizuje sborový život v Královéhradeckém, Pardubickém i Libereckém kraji.

Ženský sbor Českého spolku v Košicích (1998, sbormistryně Oľga Varínská)

Ženský sbor Českého spolku v Košicích pracuje od roku 1998, pod uměleckým vedením Mgr. Oľgy Varínské. Zpívá skladby klasické i moderní písňové tvorby i lidové písně v umělých úpravách. Sbor účinkuje na četných kulturních a společenských programech Českého spolku na Slovensku a je jediným pěveckým tělesem české národnostní menšiny ve Slovenské republice. S úspěchem účinkoval na desítkách samostatných koncertů po celém Slovensku. Koncertuje i v zahraničí, převážně v České republice, na pozvání krajanů zpíval už dvakrát v Rakousku, také ve švýcarské Ženevě nebo v Polsku. K jeho nejúspěšnějším projektům patří nastudování barokního oratoria G. B. Pergolesiho Stabat Mater v roce 2007 nebo známé kantáty Bohuslava Martinů Otvírání studánek v roce 2008. Zvlášť oblíbené a žádané jsou koncerty z české vánoční tvorby, každoročně jich sbor pořádá několik. Sbor vydal již čtyři CD nahrávky. První obsahuje výběr písní z počátečního období („Radostně budem zpívati"), druhá prezentuje českou vánoční tvorbu („České Vánoce v Košicích"), třetí („Krajino vzdálená") uvádí to nejlepší z repertoáru sboru, hlavně lidové písně a skladby Antonína Dvořáka, na čtvrté CD (2011) uvádí kantátu Otvírání studánek B. Martinů. Nová nahrávka českých vánočních skladeb „Spanilé z nebe pacholátko" je připravena k vydání v roce 2013, kdy jsou Košice evropským hlavním městem kultury a sbor slaví své 15. výročí.

Ženský pěvecký sbor Smetana Kladno (text je z roku 2012)

slavil v letošním roce 100 let trvání sboru. Spolu s mužským sborem byl založen pro potřeby Kladenské filharmonie. Sbor ze začátku zpíval za doprovodu Kladenské filharmonie operní sbory. Od začátku spolupracovali se sborem velké hudební osobnosti tehdejšího kulturního života. Ženský sbor měl štěstí v tom, že každý sbormistr setrvával ve své funkci dlouhé roky. Do dnešního roku se u sboru vystřídalo osm sbormistrů, z toho byly dvě ženy. Součastný sbormistr Ondřej Novák má pořadové číslo osm a pracuje se sborem dva roky. Při jeho mládí je předpoklad, že nějakou desítku let u sboru vydrží, jeho elán je neutuchající.

ŽPS Smetana Kladno se pravidelně zúčastňoval pěveckých festivalů pořádaných UČPS, ve které je od úplného začátku. Sbor zpíval v celé Evropě, v posledních letech se zabývá sakrální hudbou, ale neuzavírá se ani spirituálům, vlastně má ve svém repertoáru všechny žánry. V posledních dvou letech spolupracuje s pražským ženským sborem Cantarina a společně se navštěvují a přitom koncertují. Se sbormistrem Ondřejem Novákem si žádná ze zpěvaček nedovolí neúčastnit se zkoušek. Sbor dvakrát do roka jezdí na soustředění do Stráže pod Ralskem, kde je vítán a při každém pobytu koncertuje pro strážské posluchače v kostele sv.Zikmunda. Sbor bude mít u příležitosti stého jubilea několik koncertů. Významnou osobností sboru je již 45 let jeho předsedkyně paní Blanka Lorberová.

Sbormistr Ondřej Novák (1981) narozen v Praze, ale již od pěti let navštěvoval Buštěhradskou lidovou školu umění, kde pod vedením pana učitele Jiljího Teringera hrál na housle, což mu vydrželo celých jedenáct let. Téže době také zpíval v Kűhnově dětském sboru, ve kterém se časem vypracoval až do tzv. koncertního oddělení s nímž reprezentoval sbor v mnohých zemích světa. Po ukončení kariéry dětského zpěváka začala éra objevování hudby ve všech možných směrech, žánrech, což vyústilo k účinkování v několika kapelách coby zpěvák a kytarista.Také studium hry na různé nástroje v čistě amatérské rovině. Od roku 2005 působí jako sólista v několika sborech, zejména ve Smíšeném pěveckém sboru Buštěhrad, taktéž jako hlasový poradce a asistent uměleckého vedoucího v Úvalském komorním sboru Christi a jako příležitostný dirigent. V roce 2010 se spojuje coby umělecký vedoucí a dirigent s Ženským pěveckým sborem Smetana Kladno.

Pěvecký sbor Chorea corcontica Trutnov (1982, sbormistryně Eva Slaninová)

Pěvecký sbor s názvem Chorea corcontica (česky Krkonošský sbor) vznikl v roce 1982 jako ženský sbor z podnětu profesora Václava Hátle, který sbor také 8 let vedl. Po něm převzala sbormistrovskou roli Eva Slaninová, a ta je v čele sboru dosud, tedy již 22 let. Ženský sbor vystupoval během 25 let činnosti samozřejmě hlavně v Trutnově a jeho okolí, účastnil se ale také řady festivalů a přehlídek pěveckých sborů v Čechách a často i v cizině. V roce 2008 se podařilo doplnit sbor o mužské hlasy. Pro sbormistryni to znamenalo nastudovat se zpěváky úplně nový repertoár, avšak protože všichni pracovali s velkým nasazením, sbor se v novém složení rychle vyvíjel a učil. Nyní vystupuje Chorea corcontica pouze jako smíšený sbor. Zatím největším společným zážitkem byl loňský zájezd do okolí německého Kasselu, kde sbor úspěšně koncertoval, nezapomenutelná však byla zvláště péče hostitelů.

Ženský komorní sbor Canzonetta z Letohradu

Dvacetičlenný Ženský komorní sbor Canzonetta z Letohradu pracuje již 31 let. Se sbormistryní Helenou Adamcovou zpívá klasické skladby, starou polyfonní hudbu, skladby současných autorů, úpravy lidových písní a v poslední době rozšířil repertoár o muzikálové a operetní sbory. Účinkuje s mnoha spřátelenými sbory na společných koncertech, na různých festivalech a společenských akcích . V roce 2008 sbor podnikl koncertní zájezd do anglického Todmordenu, zpíval v Yorku, ale dříve také ve Španělsku, Chorvatsku a Švýcarsku. V r. 2012 ho přivítalo polské město Niemcza, družební partner Letohradu. Canzonetta se pravidelně zúčastňuje svátků slunovratu v Kolíně (Vítáme slunovrat) a festivalu v Klašterci nad Orlicí. Letos na počátku dubna účinkovala společně se Sborem paní a dívek Litomyšl a dětským sborem z Klášterce nad Orlicí na velkém koncertě v Letohradě nazvaném „Jaro ve skladbách Bohuslava Martinů, na němž zazněly slavné autorovy skladby „Otvírání studánek" a „Vynášení smrti".


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)