ZELENKA FESTIVAL PRAHA – DRÁŽĎANY 2022

Srdečně Vás zveme od 12. do 16. října 2022 k návštěvě osmého ročníku mezinárodního festivalu věnovaného dílu a osobnosti Jana Dismase Zelenky, Zelenka Festival Praha - Drážďany 2022.



Eva Zbytovská, neděle 2. října 2022
Magazín > Zprávičky

plakát Zelenka Festival

Ensemble Inégal / Ensemble Inégal

8. ROČNÍK MEZINÁRODNÍHO FESTIVALU VĚNOVANÝ DÍLU A OSOBNOSTI ČESKÉHO BAROKNÍHO GÉNIA JANA DISMASE ZELENKY

Zelenka Festival Praha – Drážďany započal svou historii v roce 2014. Na evropské hudební scéně tímto vznikla nová a důstojná platforma, z níž vycházejí nové impulzy k šíření Zelenkovy hudby ve světě.

Jan Dismas Zelenka je v současnosti považován za jednoho z nejvýznamnějších barokních skladatelů vedle J. S. Bacha, G. F. Händela a A. Vivaldiho. Zelenka Festival Praha – Drážďany je prvním a jediným festivalem svého druhu na světě. Bylo jen otázkou času, kdy se Česká Republika oficiálně přihlásí k dědictví minulosti a vydá světu jasný signál o tom, že si považuje významu Zelenkova odkazu a s hrdostí podporuje proces jeho znovuoživení.

Tvůrčí odkaz českého hudebního skladatele Jana Dismase Zelenky je evropským fenoménem na hudebním poli současnosti a znovuoživená díla tohoto génia na koncertních pódiích i CD nahrávkách doslova přepisují dějiny barokní hudby. Ještě před několika lety se vůbec nepočítalo s tím, že by ve 21. století mohla být objevena zásadní díla evropského baroka. Nadšení a ohlasy publika a odborné veřejnosti, jaké způsobují ve světě premiéry Zelenkovy dosud neznámé hudby na CD nahrávkách i koncertních provedeních, jsou toho důkazem.

- 12.10.2022 v 19:30 - J. D. Zelenka: Psalmi Vespertini I / Praha

Ve společném nastudování Ensemble Inégal a Dresdner Kammerchor pod vedením Adama Viktory zazní Zelenkův velkolepý nešporní cyklus Psalmi Vespertini I. Často se hovoří o tom, že hudbou J. D. Zelenky byl nadšen také J. S. Bach, a že jeho díla prováděl v chrámu sv. Tomáše v Lipsku. Jednalo se právě o část prvního cyklu těchto slavnostních nešpor a 12. října Vám nabídneme unikátní příležitost poznat toto Zelenkovo dílo jako celek.

- 13.10.2022 v 19:30 - Collectaneorum Musicorum - Alternatim / Praha

Unikátní koncertní program, jehož protagonisty jsou německý varhaník Tobias Lindner a Schola Gregoriana Pragensis, čerpá ze čtyř Zelenkových knih s opisy děl jiných skladatelů s názvem Collectaneorum Musicorum. Zazní raně barokní italská varhanní hudba ze Zelenkových opisů a gregoriánský chorál. Koncepce programu odpovídá v Zelenkově době běžné struktuře doprovodu liturgie založené na kombinaci varhanní hudby s přednesem gregoriánského chorálu, tedy tzv. Alternatim Praxis.

- 14.10.2022 v 19:30 - Schrank II / Praha

Poklad z druhé skříně. Legendární slovenský barokní soubor Musica Aeterna s uměleckým vedoucím a houslistou Peterem Zajíčkem vystoupí s hudbou Pergolesiho, Vivaldiho, Pisendela, Telemanna ad. uloženou v části drážďanského archivu označeného podle původního místa uložení jako Schrank II. Program obsahuje virtuozní instrumentální hudbu z prostředí Zelenkova drážďanského působiště a z repertoáru koncertních mistrů dvorního orchestru, kde byl Zelenka angažován jako kapelník a kurátor královského notového archivu.

- 16.10. v 17:00 - J. D. Zelenka: Psalmi Vespertini I / Drážďany

Doplněním festivalového programu je též Latinská mše v tridentském ritu obětovaná za Jana Dismase Zelenku s doprovodem renesanční hudby z okruhu Zelenkova zájmu v den výročí Zelenkova křtu 16.10.2022. Každoročně tímto způsobem v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově uctíme památku Jana Dismase Zelenky jako zbožného člověka, jemuž vděčíme za velký díl krásy, jež nás obklopuje.

Více informací ZDE


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)