Vsetínský ženský sbor Pěvecké sdružení valašských učitelek oslaví na podzim 75let.

Pěvecké sdružení valašských učitelek slaví v letošním roce krásné 75. výročí. Unie českých pěveckých sborů srdečně gratuluje a přeje hodně zpěvu do dalších let.



Marie Skalková, pátek 8. července 2022
Magazín > Sborový život

Pěvecké sdružení valašských učitelek

archiv PSVU / archiv PSVU

Původně působil na Vsetíně smíšený pěvecký sbor Lumír, v roce 1947 se rozdělil na samostatný mužský a ženský sbor.

V roli dirigenta se vystřídala řada vsetínských osobností, v roce 1970 se ujala vedení Květoslava Duřpeková , učitelka hudby z Valašského Meziříčí.

Na podzim 1991 vstoupila do Řádu milosrdných sester jako řeholnice a pomyslnou taktovku předala Marii Skalkové, která působila v PSVU od roku1977,jako zpěvačka, později jako asistentka sbormistryně.

Přestože M.Skalková předpokládala , že zůstane v čele sboru nejvýše rok, než se objeví nástupce paní dirigentky, v loňském roce oslavila Jubilejním koncertem již 30 let jako sbormistryně.

Sbor pod jejím vedením provedl mnoho nových skladeb různých žánrů - od tvorby starých mistrů ( C. Janequin, Orlando di Lasso) až po soudobá díla ( Jan Novák, Z.Lukáš, P.Eben, E Suchoň), stále však udržujeme v repertoáru i klasické ženské sbory( B.Smetana, J.Suk, A.Dvořák), pro odlehčení také několik skladeb z populární sféry.Nedílnou součástí našich vystoupení jsou lidové písně v různých úpravách.

S MPS Lumír Vsetín si rády zazpíváme smíšené sbory.

Přes krizové období pěveckých sborů během pandemie jsme nehodily flintu do žita, a už v červnu 2021 jsme své obecenstvo pozvaly na koncert ukončený posezením u vína na rozkvetlé farní zahradě.

V loňském roce jsme navázaly spolupráci s KOMORNÍM ORCHESTREM Pavla Josefa Vejvanovského z Nového Jičína. Nacvičili jsme společně pět Moravských dvojzpěvů A.Dvořáka a Regina Coeli Františka Xavera Thuri- posledního barokního skladatele ( zemřel v roce 2019), které se setkaly s mimořádným ohlasem publika.

Mimořádný dík si zaslouží naše hospodářka paní Eva Dušková, bez níž bychom se nebyly schopné orientovat ve spletité soustavě úředních lejster a nařízení. K životnímu jubileu jí - jako dlouholeté člence sboru - byl udělen UČPS zlatý odznak s rubínY.

Jistě je mnoho sborů, které nás předčí svými výkony, ale snažíme se , aby koncerty a vystoupení přinesly radost

Marie Skalková, sbormistryně PSVU

nejen nám, ale hlavně lidem, kteří si přišli pro potěšení ducha i ucha.

Věříme, že po covidové odmlce se opět navrátí festival moravských ženských pěveckých sborů Ženská srdce, který přispíval k obohacení repertoáru i zlepšení kvality výkonů jednotlivých sborů.

.

Finanční podpora ze strany Městského úřadu Vsetín nám umožňuje pronájem zkušebny.

A co je opravdu potěšitelné – přibývají nám nové členky! Takže PSVU je stále zde a ještě dlouho bude!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)