PS Květy Žákové-Seniorky Života 90 obnovují svoji činnost a hledají nové členky.

Pěvecký sbor Květy Žákové - Seniorky Života 90 obnovuje svoji činnost po covidovém čase a hledá nové členky, klavíristku a sbormistryni. Více informací se dočtete níže.



Lucie Rybyšarová, čtvrtek 23. června 2022
Magazín > Sborový život

Pěvecký sbor Květy Žákové na Sletu historických zpěváckých spolků 2018

Jan Malý / archiv UČPS

O ŽIVOTě 90

ŽIVOT 90 pomáhá seniorům již 30 let žít co nejdéle plnohodnotný a důstojný život ve vlastních domovech. Vycházíme z přesvědčení, že stáří není stigma. Že jej lze prožít aktivně, ve zdraví a hlavně důstojně. O seniory se nejen staráme, ale podporujeme je a vytváříme jim podmínky pro to, aby byli soběstační a naplno využívali své schopnosti a dovednosti.  

V historickém centru máme od hlavního města Prahy pronajatý komunitní dům, v němž poskytujeme sociální služby. Další programy (vzdělávací, volnočasové, kulturní), které v domě probíhají, udržují seniory v kondici, rozvíjejí jejich dovednosti a znalosti, podporují jejich soběstačnost i zájem o okolí a současné dění. Zapojení seniorů do aktivit komunitního centra tak seniorům přináší spokojenost, působí jako prevence zhoršování zdravotního stavu i sociální izolace.  

V současnosti vnímáme trend vzrůstající autonomie starší generace, snahu o mezigenerační propojování, zejména pokud jim chybí biologická rodina, zájem o uplatnění a předávání svých dovedností. Tomuto trendu vychází vstříc i několik mezigeneračních projektů, jejichž mladé autorky vnímají potenciál starší generace, prezentují ho veřejnosti, dávají seniorům příležitost pro uplatnění jejich talentu a seberealizaci.  

O pěveckém sboru

Náš sbor se oficiálně jmenuje Pěvecký sbor Květy Žákové - Seniorky Života 90. Dlouholetá sbormistryně Květa Žáková založila tento sbor již před 32 lety, 3.října 1989. Za tu dobu se samozřejmě vystřídalo hodně zpěvaček, ale jedna z nich, naše milá klavíristka, byla u založení sboru a letos již dovršila 96 let. Dirigentka našeho souboru, která laskavě převzala vedení po odchodu Květy Žákové (když předtím zpívala v sopránu), dovršila letos 93 let. Přestože máme všechny v hudbě útěchu i tzv. životabudič, není možno zabránit fyzické únavě, především našich dvou důležitých členek, tedy dirigentky a klavíristky. Rády by předaly svoji zodpovědnou práci mladším.

Zpíváme trojhlasně, hlavně písně národní (nejen české) v úpravě Jana Maláta a Květy Žákové. Také zpíváme některé klasické písně A.Dvořáka, B.Smetany, P. I. Čajkovského, N. A. Rimského-Korsakova aj.

Po covidovém čase se nás znovu sešlo z původních 52 členek pouhých 25. Všechny ovšem rády zpíváme a rády bychom život sboru prodloužily co to jen půjde. Průměrný věk zpěvaček je 81 let, (kromě vedení ještě dvě členky přes 90 let), ale předpokládáme, že se sbor obnoví náborem nových členek. (Nejnovější "přírůstek" je ročník 1964!!) Naše veřejná vystoupení se v tomto pololetí omezila na 1 koncert v Domově důchodců v Malešicích a 1 jarní koncert v Divadle U Valšů.

Kontakt – Lucie Rybyšarová, vedoucí Centra aktivního stáří, tel: 739 477 609, e-mail – lucie.rybysarova@zivot90.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)