Festival Sborové slavnosti•Czech Choir Festival•Hradec Králové se v roce 2022 nekoná

Za běžných okolností by čtvrtek 9. června 2022 byl prvním festivalovým dnem Sborových slavností v Hradci Králové. Festival Sborové slavnosti • Czech Choir Festival • Hradec Králové se ale v roce 2022 tentokrát nekoná. Letošní ročník měl být věnován dětským pěveckým sborům z České republiky i zahraničí. Ke zrušení festivalu pořadatelé přistoupili hned z několika důvodů, mezi nimi hraje důležitou roli zejména financování akce.



Richard Uhlíř, čtvrtek 9. června 2022
Magazín > Sborový život

Sborové slavnosti

Sborové slavnosti / Sborové slavnosti

Přes mimořádně těžké období, kdy se festival v roce 2020 nekonal z důvodu pandemické situace, se podařilo v minulém roce uspořádat komorní ročník a v Hradci Králové tak po dvouleté pauze na festivalu vystoupily komorní sbory a vokální soubory. Festival se trvale těší přízni odborné veřejnosti a v roce 2022 mělo do Hradce Králové a Královéhradeckého kraje přijet několik dětských pěveckých sborů. „Bohužel však přetrvávají problémy s financováním akce, kdy stále se snižující příspěvek Statutárního města Hradec Králové už pro tuto chvíli znamená, že akci nelze v koncepci, na jakou jsou účastníci i diváci zvyklí, uskutečnit,“ vysvětluje Richard Uhlíř, umělecký ředitel festivalu. Vývoj příspěvků uvádíme níže.

V tomto roce se přidalo hned několik dalších překážek, kvůli kterým se pořadatelé rozhodli akci neuskutečnit. „Do poloviny května, tedy do poslední chvíle před uskutečněním rozhodnutí festival letos nepořádat, například nebyla jasná výše příspěvku Ministerstva kultury (v prvním kole zařazen do kategorie A) a v případě dalšího váhání ministerstva hrozilo, že by festival skončil ve velké ztrátě. Dětský ročník bývá také náročný na ubytovací kapacity, které momentálně v Hradci Králové také chybí,“ doplňuje Uhlíř.

Naopak je třeba poděkovat Královéhradeckému kraji, který festival opakovaně řadí do akcí s trvalou záštitou a finanční podpora je stabilní. I z tohoto důvodu pořadatelé v tuto chvíli uvažují o pozměnění koncepce akce a pořádání koncertů především v jiných lokalitách Královéhradeckého kraje, než je město Hradec Králové.

Kultura prožívá jedno z nejsložitějších období za posledních několik desítek let. Především menšinové žánry, mezi než se řadí také sborový zpěv, mají velmi limitní možnosti v získávání finančních prostředků. Česká republika, a zvláště Hradec Králové má ve sborovém zpívání velkou tradici, která ovšem působením mnoha faktorů prochází v posledním období těžkými zkouškami. Pokud nechceme o tuto hodnotu nejstaršího lidského kulturního projevu, která je lidem velmi přirozená, nadobro přijít, musí se začít se systematickou a významnou podporou všech oblastí, které se zpěvu věnují (kulturní instituce, spolky, nadace, sbory a soubory, školy, univerzity, pořadatelé kulturních akcí apod.). Tyto ambice vzdělávání a popularizace má i festival Sborové slavnosti • Czech Choir Festival • Hradec Králové. K naplnění těchto cílů je ale zapotřebí cítit opravdovou a upřímnou podporu ze všech stran (města, kraje, ministerstva,

městské společnosti a instituce, odborná veřejnost atd.) vyjádřenou nejen formou a výší finančního příspěvku.

Tým pořadatelů festivalu nejednoduché rozhodnutí ohledně zrušení letošního ročníku festivalu velmi mrzí a omlouvá se všem, kterým tímto způsobil jakékoliv komplikace. Zároveň doufá, že se podaří tento unikátní festival zachránit a uspořádat v plném rozsahu v příštím roce, který by mohl být již klidnějším obdobím.

Vývoj příspěvků od Statutárního města Hradec Králové v letech 2022 - 2015

2022: Calendarium Regina 130 000 Kč

2021: Calendarium Regina 150 000 Kč (přesunuto z roku 2020)

2020: Calendarium Regina 150 000 Kč (vráceno – festival se nekonal z důvodu Covid19)

2018 – 2019: Calendarium Regina 300 000 Kč/rok (víceleté financování)

2017: Calendarium Regina 270 000 Kč

2016: Calendarium Regina 300 000 Kč

2015: Calendarium Regina 340 000 Kč

2012 – 2014: Calendarium Regina 335 000 Kč/rok (víceleté financování)

O festivalu

Sborové slavnosti • Czech Choir Festival • Hradec Králové je každým rokem zaměřen na jiné kategorie sborů. To festival odlišuje od ostatních soutěžních nebo běžných přehlídkových akcí. Dlouhodobý vysoký standard a koncepce festivalu je oceňována mezi sbory, odbornou veřejností, ale také mezinárodní asociací festivalů Choral Festival Network (člen od r. 2015). Cílem festivalu je popularizace sborového zpívání, představení zajímavých míst Hradce Králové, Královéhradeckého kraje a České republiky a v neposlední řadě prohlubování vzdělávání v oblasti sborového zpěvu prostřednictvím kurzů pro sbormistry, workshopů pro zpěváky a nácviku společné skladby od českého skladatele sborové tvorby.

Webové stránky: www.sboroveslavnosti.cz

Choral Festival Network: www.choralfestivalnetwork.org

Facebook: www.facebook.com/CzechChoirFestival

Instagram: www.instagram.com/czechchoirfestival


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)