Letní slavnosti staré hudby se letos inspirují krásou přírody

Podtitulem letošního ročníku Letních slavností staré hudby, který se uskuteční od 19. července do 4. srpna, je NATURA. Program v objevné dramaturgii nabídne široké spektrum hudebních forem, při jejichž komponování se autoři v průběhu několika staletí nechali inspirovat zvuky zvířat, zahradami, květinami, živly, krajinou, přírodními božstvy a dalšími mytologickými bytostmi neodmyslitelně spjatými s přírodou.



Silvie Marková, úterý 28. června 2022
Magazín > Zprávičky

Letní slavnosti staré hudby

Letní slavnosti staré hudby / Letní slavnosti staré hudby

„I zvuky přírody jsou svého druhu hudbou. Vědomi si toho byli již učenci dob minulých, kteří se ve svých pojednáních věnovali fyziologii hlasu a sluchu obecně, včetně notovaných příkladů hlasů zvířat, zvláště ptáků. Melodické zvuky i hluky přirozeného původu byly hudebníkům a skladatelům přiznanou inspirací či předmětem napodobování nejpozději od doby vrcholného středověku a zcela zjevně od renesance,“ uvádí ředitelka festivalu Josefína Knoblochová.

Festival zahájí vlámský vokální soubor Dionysos Now!, který vzdá poctu Adrianu Willaertovi, jednomu z nejvýraznějších skladatelských osobností 16. století. Dramaturgickou osou koncertu bude mariánská symbolika; kromě chorálních melodií zazní průzračná, kontrapunkticky propracovaná polyfonní moteta a melodicky svěží madrigaly. Originální španělský soubor Windu, ke kterému se připojí hráč na historické perkuse Daniel Garay, představí všechny členy rodiny zobcových fléten. Dva mistři cembala Aapo Häkkinen (Finsko) a Marcos Magalhães (Portugalsko) se zaměří na hudební imitace ze světa zvířat a živlů a další zvukomalebné prvky, oblíbené mezi skladateli 17. a 18. století. Španělský soubor La Bellemont, v jehož obsazení najdeme vihuelu de mano či barokní dvojřadou harfu, povede vokální a instrumentální dialog mezi renesančním Španělskem a Itálií. Německou sopranistku Annu-Lenu Elbert doprovodí trojice vynikajících instrumentalistek (Saskia Fikentscher, Kristin von der Goltz, Flóra Fábri) v programu věnovaném přírodním inspiracím v díle Georga Philippa Telemanna a Georga Friedricha Händela. Různým podobám vodního živlu se pak bude věnovat koncert německo-jihoamerického souboru Los Temperamentos.

V programu nechybí ani rezidenční ansámbl festivalu Collegium Marianum. Ten spolu s italskou sopranistkou Robertou Mameli, která disponuje sametovým a nesmírně hbitým hlasem, uzavře

23. ročník Letních slavností staré hudby koncertem Canto della Ninfa, na němž zazní výběr z děl dvou velikánů barokní opery – Antonia Vivaldiho a Georga Friedricha Händela. „Napodobování přírody, jejích zvuků a živlů bylo oblíbeným inspiračním zdrojem barokních skladatelů. Nejen hudební nástroje, ale i lidský hlas se převtělovaly do zpěvu slavíka, stehlíka či kukačky, šumění větru, klidných i rozbouřených vln... V tvorbě Antonia Vivaldiho a Georga Friedricha Händela nalézáme výjimečné ukázky zvukomalebného umění v těch nejrůznějších podobách. Pro závěrečný koncert jsme vybrali instrumentální a vokální příklady tohoto umění, které zároveň zpodobňují různé lidské emoce. Právě vášněmi a city zmítané lidské srdce je jako křehká loď nesená tu klidnými, tu rozbouřenými vlnami…,“ uvádí umělecká vedoucí souboru a hlavní dramaturgyně festivalu Jana Semerádová.

Součástí festivalu jsou také mezinárodní mistrovské interpretační kurzy Akademie Versailles (lektoři: Paul Agnew, Lenka Torgersen) a interpretační semináře s předními německými interpretkami – Saskií Fikentscher (barokní hoboj, flétny) a Kristin von der Goltz (barokní violoncello).

Online rezervace a předprodej vstupenek na všechny festivalové koncerty začíná 3. května v 10 hodin. Koncerty se budou konat v sakrálních a světských historických prostorách hlavního města Prahy (Emauzský, Strahovský a Břevnovský klášter, zámek Troja, kostel sv. Šimona a Judy).

Více informací na www.letnislavnosti.cz.

Lilium angelicum

Letošní ročník festivalu zahájí 19. 7. v kostele Panny Marie a slovanských patronů (Emauzský klášter) koncert s názvem Lilium angelicum. Adrian Willaert, jeden z nejvýraznějších skladatelů své doby, se narodil poblíž západovlámského města Roeselare. Z téhož města pochází Tore Tom Denys, zakladatel a umělecký vedoucí souboru Dionysos Now! Není tedy náhodou, že tento koncert bude poctou právě vlámskému hudebníkovi, který úctyhodných 35 let působil jako kapelník v benátské bazilice sv. Marka. Dramaturgickou osou koncertu bude mariánská symbolika. Večer zahájí chorální sekvence vztahující se k okamžiku, kdy anděl Gabriel s bílou lilií v ruce oznámil Panně Marii vtělení Božího Syna. Chorální melodie vystřídají průzračná, kontrapunkticky propracovaná polyfonní moteta a melodicky svěží madrigaly. Kéž Willaertova hudba, obdivovaná a napodobovaná současníky i následovníky, promluví se stejnou intenzitou i na zahajovacím koncertě Letních slavností staré hudby!

¡Bailamos!

Tancem a písněmi lze opěvovat lunu či hvězdy, vyjádřit každou emoci, splynout s přírodou, obrátit se

k Bohu... Zvláště na Pyrenejském poloostrově a ve Střední i Jižní Americe v období 16. a 17. století, kam se vydáme spolu s Windu, energickým kvartetem hráčů na rozmanité dechové nástroje. Na svém vůbec prvním vystoupení v Praze, které se uskuteční 21. 7. v Letním refektáři Strahovského kláštera, tento originální soubor představí všechny členy rodiny zobcových fléten. Zazní celá plejáda typických rytmů, motivů

a menších hudebních forem, jako jsou například tonada, folía, jácara, canario nebo romanesca, a též ukázky z proslulých španělských rukopisů – Canconieros. O náležité tempo koncertu se postará vynikající perkusionista Daniel Garay.

Le Chant du rossignol

Cembalo si jako neodmyslitelná součást hudebních produkcí doslova podmanilo barokní svět. Jeho jemný

a zvonivý zvuk je přímo předurčen k napodobování hlasů přírody! A právě imitacemi ze světa zvířat a živlů bude nabitý program koncertu 24. 7. v Tereziánském sále Břevnovského kláštera. Jeho protagonisty se stanou dva mistři cembala – Aapo Häkkinen a Marcos Magalhães.

Interpretační umění obou virtuosů se zaměří na vybrané zvukomalebné prvky, oblíbené mezi skladateli

17. a 18. století celé Evropy. Mezi nimi najdeme například zpěv slavíka, pěnice nebo kukačky, venkovské tance a hry, jakož i mocnou čtveřici země – voda – oheň – vzduch.

Delfín amoroso

Koncert s poetickým názvem Delfín amoroso 25. 7. v Císařském sále zámku Troja bude pomyslným dialogem dvou hudebních velmocí západního Středomoří. První polovina večera bude patřit období největšího rozmachu španělské kultury, které bývá přiléhavě nazýváno Siglo de Oro (Zlaté století). Druhou půli koncertu rozezní ukázky italské vokální a instrumentální hudby pozdní renesance. Kromě podmanivého témbru violy da gamba si posluchači budou moci vychutnat zvuk dvou aristokratických a vpravdě virtuózních nástrojů – vihuely de mano a španělské barokní dvojřadé harfy.

Renesanční vokální virtuozita si ovšem s tou nástrojovou v ničem nezadá. Rozhovor mezi lidským hlasem

a hudebními nástroji tak nabídne fascinující hudební zážitek, který tento večer – bezpochyby i díky umění souboru La Bellemont a sopranistky Juliety Viñas – učiní nezapomenutelným.

Giardino fiorito

Koncert Giardino fiorito otevře 28. 7. v Letním refektáři Strahovského kláštera brány pomyslné hudební zahrady, jejímiž architekty se stanou Georg Philipp Telemann a Georg Friedrich Händel. Tito dva přátelé si rozuměli nejen na profesionální úrovni, ale také v soukromém životě – mimo jiné díky zahradničení. V jejich korespondenci kolovaly osobní vzkazy, partitury, a dokonce i cibulky rostlin… Oba prosluli využíváním zvukomalby a také systematickým tvůrčím prozkoumáváním hranic a možností instrumentální hudby.

Vrátka zahrady plné bublajících pramenů, svěží trávy a omamně vonících růží otevře trojice špičkových německých instrumentalistek a sopranistka Anna-Lena Elbert, které nechají znovu rozkvést hudební fantazii dvou Georgů – milovníků přírody.

Los caminos del agua

Stejně jako se vodní pramínky slévají v bystrou říčku a později v mohutnou řeku, mísí se melodie a rytmy

z různých koutů světa, až společně tvoří jeden mocný veletok hudby. Voda jako posvátný zdroj života byla a je neopominutelným zdrojem umělecké inspirace. Vždyť sama zpívá a promlouvá k těm, kteří naslouchají!

Do říčních i mořských vln se ponoří 1. 8. v Císařském sále zámku Troja německý soubor Los Temperamentos. Vydá se na dalekou cestu z německých lázeňských i přístavních měst až do Peru, Chile či Bolívie ve stopách vokálních a instrumentálních motivů evropského, středo- i jihoamerického původu, které od 16. do 18. století putovaly mezi oběma břehy oceánu.

Canto della Ninfa

Věhlas Antonia Vivaldiho a Georga Friedricha Händela, dvou velikánů barokní opery, kteří patřili

k nejvlivnějším a nejplodnějším skladatelům své generace, dalece přesáhl hranice jejich rodných zemí i dobu, v níž žili a tvořili. Právě jim bude patřit 4. 8. slavnostní závěrečný koncert v kostele sv. Šimona a Judy.

Rezidenční soubor festivalu Collegium Marianum pod vedením Jany Semerádové doprovodí vynikající italskou sopranistku Robertu Mameli, jejíž sametový a nesmírně hbitý hlas dokáže vystihnout nekonečně širokou škálu emocí. A právě vášněmi a city zmítané lidské srdce je jako křehká loď nesená tu klidnými, tu rozbouřenými vlnami… V příbězích o lásce, radosti, moci i krutém osudu budeme moci obdivovat invenční melodiku, odvážné harmonie, barevnou instrumentaci, živou rytmiku i brilantní virtuozitu.

Vstupenky je možné rezervovat i zakoupit online na www.letnislavnosti.cz, a to od 3. 5. 2022 (10 hodin). Rezervované vstupenky je možné vyzvednout a zaplatit ve Festivalovém centru, nebo zaplatit kartou online. Seznam dalších předprodejních míst na www.colosseumticket.cz.

Festivalové centrum na adrese GALERIE 1 ve Štěpánské 47, Praha 1 je otevřeno každou středu (od 4. 5. do 3. 8. 2022) od 10.00 do 18.00 hodin. 1. 6. a 6. 7. 2022 je zavřeno.

Předprodej vstupenek ve Festivalovém centru bude zahájen 4. 5. 2022.

Senioři mají vstupné levnější o 10 %, studenti do 26 let a děti do 15 let o 20 %.

Držitelé průkazu ZTP (1 osoba) a ZTP-P (1 osoba s doprovodem) mají slevu 50 %.

Již tradičně pořadatel nabízí množstevní slevu 4+: při zakoupení stejného počtu vstupenek na 4 a více akcí bude poskytnuta 20% sleva.

V rámci věrnostního programu je možné získat slevu 200 Kč za každých 2000 Kč vynaložených na online nákup vstupenek na koncerty Letní slavnosti staré hudby 2022 (tento program vyžaduje registraci). Více informací na www.letnislavnosti.cz.

U vybraných koncertů festival nabízí speciální studentský program: 100 Kč / 1 vstupenka bez určení konkrétního místa (držitelé těchto vstupenek budou uvedeni na volná místa v sále těsně před začátkem koncertu). Více informací na www.letnislavnosti.cz.

Systém slev a bonusů výrazně rozšiřuje program pro členy klubu Collegium! (podrobnosti na www.letnislavnosti.cz).

PROGRAM:

KONCERTY

Úterý 19. července 2022

Emauzský klášter, kostel Panny Marie Na Slovanech

Lilium angelicum

Středověká a renesanční poezie v díle Adriana Willaerta (1490–1562)

DIONYSOS NOW! (Belgie)

Terry Wey – kontratenor

Bernd Oliver Fröhlich, Julian Podger – tenor

Tore Tom Denys – tenor, umělecký vedoucí

Tim Scott Whiteley – baryton

Joachim Höchbauer – bas

Čtvrtek 21. července 2022

Strahovský klášter, Letní refektář

¡Bailamos!

Tance a písně španělských nocí. Luna, hvězdy, země a vítr jako inspirace v hudbě 16. a 17. století

G. Sanz, S. de Murcia, J. P. Bocanegra, S. Durón, J. Aranés etc.

WINDU (Španělsko)

Eva Jornet, Marcel Leal, Iris Mañà, Moisés Maroto – zobcové flétny

Daniel Garay – historické perkuse

Neděle 24. července 2027

Břevnovský klášter, Tereziánský sál

Le Chant du rossignol

Soirée pro dvě cembala na téma čtyř živlů a ptačího švitoření

G. F. Händel, F. Couperin, J.-F. Rebel, J. S. Bach etc.

Aapo Häkkinen (Finsko) – cembalo

Marcos Magalhães (Portugalsko) – cembalo

Pondělí 25. července 2022

Zámek Troja, Císařský sál

Delfín amoroso

Láska a příroda v hudbě španělské a italské renesance

D. Ortiz, A. Mudarra, L. de Narváez, C. Bottegari, F. da Milano etc.

LA BELLEMONT (Španělsko)

Julieta Viñas – soprán

Rafael Muñoz – vihuela de mano

Laura Puerto – španělská barokní dvouřadá harfa

Sara Ruiz – viola da gamba

Čtvrtek 28. července 2022

Strahovský klášter, Letní refektář

Giardino fiorito

V kvetoucí zahradě s Georgem Friedrichem Händelem a Georgem Philippem Telemannem

Anna-Lena Elbert – soprán

Saskia Fikentscher – barokní hoboj, altová zobcová flétna, voice flute

Kristin von der Goltz – barokní violoncello

Flóra Fábri – cembalo

Pondělí 1. srpna 2022

Zámek Troja, Císařský sál

Los caminos del agua

Vodní živly v hudbě německého a jihoamerického baroka

J. S. Bach, Ch. Graupner, G. Ph. Telemann, M. Schmidt etc.

LOS TEMPERAMENTOS (Německo)

Swantje Tams Freier – soprán

Felipe Maximiliano Egaña Labrín – flauto traverso

Alice Vaz – barokní housle

Néstor Fabián Cortés Garzón – barokní violoncello

Hugo Miguel de Rodas Sanchez – arciloutna, barokní kytara

Nadine Remmert – cembalo

Čtvrtek 4. srpna 2022

Kostel sv. Šimona a Judy

Canto della Ninfa

Z lesních mýtin k rozbouřeným vodám. Zvukomalebné árie a suity Antonia Vivaldiho a Georga Friedricha Händela

Roberta Mameli (Itálie) – soprán

COLLEGIUM MARIANUM – barokní orchestr

Jana Semerádová – flauto traverso, umělecká vedoucí

Lenka Torgersen – koncertní mistr

DOPROVODNÉ AKCE

12.–17. července 2022

Pražská konzervatoř

Akademie Versailles

MEZINÁRODNÍ MISTROVSKÉ INTERPRETAČNÍ KURZY

Jean-Philippe Rameau: Les Indes galantes

Jean-Marie Leclair: Scylla et Glaucus

Marin Marais: Alcione

Lektoři:

Paul Agnew – dirigent

Lenka Torgersen – koncertní mistr, vedení smyčcové sekce

Pátek 29. července 2022

Melantrichova 19

Masterclass

Interpretační kurzy zaměřené na německý barokní repertoár

Lektorky:

Saskia Fikentscher (Německo) – barokní hoboj, altová zobcová flétna, voice flute

Kristin von der Goltz (Německo) – barokní violoncello

Pořadatel: Collegium Marianum – Týnská škola

Spolupořadatel: Nadace Collegium Marianum

Festival je členem European Early Music Network (REMA) a je hrdým držitelem prestižního EFFE Label 2017–2023 a označení „výjimečný festival”.

Festival se koná pod záštitou:

ministra kultury Mgr. Martina Baxy,

primátora hlavního města Prahy MUDr. Zdeňka Hřiba

a České komise pro UNESCO

S laskavou podporou:

Ministerstva kultury České republiky, hlavního města Prahy, Státního fondu kultury ČR,

Městské části Praha 1, Galerie 1,

Česko-německého fondu budoucnosti, Francouzského institutu v Praze, Italského kulturního institutu v Praze, Velvyslanectví Belgie – Zastoupení vlámské vlády v České republice, Acción Cultural Española (AC/E), Velvyslanectví Španělského království v ČR, Instituto Cervantes v Praze, Centre de musique baroque de Versailles

Hlavní mediální partner:

Český rozhlas 3 Vltava

Partneři:

Litea Solution, Galerie hlavního města Prahy, Královská kanonie premonstrátů na Strahově, Pražská konzervatoř, Hotel Constans, Hotel Emblem, Tiskárna Flora, WDLux, Národní dopravce České dráhy, a.s.

Mediální partneři:

Harmonie, Klasika Plus, Opera Plus, Radio Proglas, Pražský přehled kulturních pořadů, PROPAMÁTKY, Místní kultura, kudyznudy.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)