Přijměte pozvání na Velikonoční koncert Moravské filharmonie Olomouc

Velikonoce byly vždy příležitostí poslechnout si v kostelích a koncertních síních krásnou duchovní hudbu. Letos zve Moravská filharmonie do Arcibiskupského paláce ve středu 13. dubna na koncert s podtitulem Duchovní síla lidského hlasu. Velikonoční koncert bude také přenášen online na Youtube a Facebooku MFO za účelem podpory rodinného centra Olivy.



Klára Mars, pondělí 11. dubna 2022
Magazín > Zprávičky

Jaromír Nosek

Petr Tomaides / Petr Tomaides

Programem večera budou Markovy pašije ve verzi, která se připisuje Reinhardu Keiserovi. Byl současníkem J. S. Bacha, jenž tuto skladbu uvedl ve Výmaru a zanesl do ní vlastní úpravy. Vystoupí Akademický sbor Žerotín a sólisté Karolína Plicková, Monika Jägerová, Jaroslav Březina, Matúš Šimko a Jaromír Nosek pod vedením Christiana Knüsela, hlavního hostujícího dirigenta Moravské filharmonie. „Propojili jsme starou muziku s mladším obsazením v autentických prostorách, proto bude Velikonoční koncert v Arcibiskupském paláci zážitek. Posluchače přivítá arcibiskup Jan Graubner. Jsem velmi rád, že jsme se spojili s Rodinným centrem Olivy, které pomáhá ukrajinským maminkám. Během přenosu bude možné posílat dárcovské SMS zprávy,“ uvedl ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman.

Rodinné centrum Olivy v přímé reakci na válečnou krizi na Ukrajině a na příliv velkého množství ukrajinských rodin do Olomouce zřizuje Centrum pro maminky a děti z Ukrajiny, které je již v provizorním provozu. V jeho prostorách je umístěn sklad humanitární pomoci a dále prostor pro pobyt maminek s dětmi, který bude primárně sloužit k odpočinku, volnočasovým aktivitám pro maminky a děti, výuce českého jazyka, hlídání dětí, zprostředkování potřebných informací, psychologické a lékařské pomoci a mnoha dalším aktivitám a podpůrným činnostem. Snahou RC Olivy je odlehčit ukrajinským maminkám, které jsou ve velmi těžké životní situaci a pomoci jim najít zázemí a jistotu v novém prostředí, kde často nikoho neznají. Centrum pomáhá s navázáním kontaktů s českými maminkami i se stávající ukrajinskou komunitou dlouhodobě žijící v Olomouci, a také s uplatněním na trhu práce, aby se mohly důstojně postarat o svoje děti a často i rodiče. „Nasbírané finanční prostředky budou sloužit k pokrytí prostředků na personál, nájemné, vybavení, služby, pomůcky a hračky pro děti a maminky, přímou humanitární pomoc, kterou předáváme ukrajinským rodinám, které přicházejí a žádají o pomoc a podporu (zejména léky, hygienické potřeby, trvanlivé potraviny, pomůcky do školy, potřeby pro miminka a také nastávající maminky atd.). Všem dárcům upřímně děkujeme za pomoc, solidaritu a podporu těch, jež naši pomoc potřebují,“ uvedla za RC Olivy Jana Petřivalská Vaculová.

O Moravské filharmonii Olomouc:

Moravská filharmonie Olomouc vznikla v roce 1945. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény, mezi které patří např. dirigenti Otto Klemperer a Václav Neumann, houslisté Josef Suk a Gidon Kremer či violoncellista Pierre Fournier. Za dobu své existence si vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár. Věnuje se především velkým tvůrcům světové hudby 19. a 20. století, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než 250 novinek. Orchestr se rovněž řadí k autentickým interpretům klasiků české národní hudební kultury: Antonína Dvořáka, Bedřich Smetany, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Těleso má bohatou diskografii a vystupuje na významných mezinárodních hudebních festivalech doma i v zahraničí. Především je ale kulturní institucí, která se zásadní měrou podílí na organizaci uměleckého a koncertního života v Olomouci a okolí. Pořádá festivaly Dvořákova Olomouc a Mezinárodní varhanní festival Olomouc. Aktivně se také věnuje hudebnímu vzdělávání dětí a mladých lidí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)