Adventní koncert Vrabčáků opět nabídl skvostný zážitek

Tradiční předvánoční akce se letos uskutečnila již po XXVII

Jablonecké městské divadlo ožilo adventním vystoupením dětských sborů. V pátek 10. prosince se zde uskutečnil tradiční Adventní koncert známého jabloneckého dětského sboru Vrabčáci.



Irena Malá Svatá, středa 15. prosince 2021
Magazín > Zprávičky

DPS Vrabčáci

Martin Kubišta / dpsvrabcaci

Adventní koncert DPS Vrabčáci přivál milovníky vánoční nálady do Městského divadla v Jablonci již po sedmadvacáté a jako obvykle se setkal s velkým zájmem Jablonečanů. Letošní ročník se sice pravidelné návštěvy Sněhové královny v podání Lucie Peterkové nedočkal, jelikož moderátorka přišla o hlas, ovšem její křeslo, ozdobený stromeček a krásná vánoční výzdoba na pódiu nechyběly.

Místo Sněhové královny se tedy ujal moderování večera sám ředitel kulturního stánku Pavel Žur, jenž se uvedl coby Ledový muž a večerem nás provedl jako po másle. A pak již patřilo jeviště Vrabčákům a Vrabčatům. Pod vedením sbormistra, ředitele a Ledového muže v jedné osobě, tedy Pavla Žura. Těm nejmenším se věnuje Dagmar Vajdíková, která je navíc doprovodila i na klavír. Klavírní doprovod ovšem skvěle obstarala i Romana Halamová, jenž na tomto večeru rovněž nesmí chybět. Děti zazpívaly pásmo koled, krásnou skladbu se zapojením znakové řeči, písničku s názvem Mamince, v níž dostala příležitost trojice chlapců či například krásnou skladbu Mistr Bach a mnohé další.

Ta nejmenší, Vrabčata - letošní prvňáčci, se na pódiu objevili úplně poprvé a i přes mírnou nervozitu vše zvládli. Každopádně si vysloužili veliký aplaus. Obdiv zaslouží i Skřivánek. Dětský pěvecký sbor pod taktovkou Věry Pokorné. Ten totiž sdružuje děti z mateřinky. A věřte, že ti nejmenší caparti zazpívali jako profíci, přestože kvůli proticovidovým opatřením nemohli trénovat tak, jako jindy.

Druhá polovina večera pak patřila profíkům skutečným. A tak děti vyměnily pódium za balkon, aby odtud sledovaly perfektní zpěv Leony Gyongyosi, tenoristy Dušana Růžičky, uchvacující melodie hobojisty Viléma Veverky a jako překvapení večera se na pódiu objevila Marcela Březinová. Jejich písně a podání byly tak perfektní, že se děti neudržely a balkon doslova rozhýbaly. To samozřejmě především protagonistkám neušlo, a tak na ně z jeviště rovněž mávaly a děkovaly za odezvu.

Sama nevím, co bych z koncertu vypíchla. Všechno bylo totiž úžasné, vánoční a moc milé. „Já tenhle koncert nikdy nevynechám. Ty děti mě nabíjejí. Zpívají krásně a je vidět, jak jsou šťastné. A tím pádem odcházíme domů šťastní i my. Jsem rád, že se ředitel divadla Pavel Žur práci s dětmi věnuje a všechny tyto akce s nimi nacvičuje. Já si bez dětského zpěvu už svoje Vánoce ani představit neumím," uvedl František z Jablonce, který svého jediného syna a manželku tragicky ztratil již před mnoha lety, a tak jsou tyhle rozzářené dětské oči jedinou připomínkou okamžiků, jaké zažíval kdysi dávno a také si ho umějí užít se vší parádou právě jen děti. A my se připojujeme a stejně tak, jako zaznělo v divadle, zní i z našich úst přání krásných, pohodových a šťastných Vánoc a úspěšného vykročení do roku 2022.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)