Festival soudobé hudby Hudební současnost Ostrava zahájen

Festival soudobé hudby Hudební současnost Ostrava letos slaví 47. výročí. Přijměte pozvání na festivalové koncerty. Více o programu festivalu se dočtete níže.



Dr. Marcela Kysová, sobota 30. října 2021
Magazín > Zprávičky

Sborový koncert NOTABENE

sbor NOTABENE / sbor NOTABENE

Festival má za sebou úspěšný Zahajovací koncert, který proběhl 27. října. Představil řadu vynikajících domácích i zahraničních hudebníků. Vzácným hostem byl soubor Pia tango project ze Slovenka, který představil nejen piazzollovské tango nuevo, ale také vlastní skladby zakladatele tohoto souboru, Karola Kompase, inspirované Astorovou tvorbou. Ostravské uskupení Benda quartet s akordeonistkou Marcelou Kysovou. V rámci tohoto koncertu se představila také fenomenální hráčka na panovou flétnu Liselotte Rokyta. Nechyběla také taneční představení performerů tanga argentina na vybrané skladby koncertu.

Další z koncertů slibuje multižánrovou performanci ansámblu TriOVA. V programu zazní světové premiéry a skladby skladatelky Markéty Kapustové, Edvarda Schiffauera, Pavla Dudy a dalších ostravských skladatelů. TriOVA je komorní těleso, které se zaměřuje výhradně na tvorbu současných autorů, se kterými intenzivně spolupracuje. Názvem uskupení odkazuje na město Ostravu, kde se interpretky seznámily a společně studovaly na Janáčkově konzervatoři.

Skladatel a cimbalista Daniel Skála je velice progresivním umělcem působící na ostravské scéně v oblasti soudobé hudby už řadu let. Působí v triu s názvem Meta extraction (Ivo Morys-klavír, Juraj Bajús-kontrabas), který se zaměřuje výhradně na experimentální hudbu. Podstatou jejich koncertu (9. listopadu) bude hledání vyváženosti mezi zúčastněnými hráči, hledání poměru mezi vnímáním sebe sama, na druhé straně vnímáním svého okolí, tedy zejména svých spoluhráčů.

Vokální tvorbu ostravských skladatelek Markéty Dvořákové a Olgy Šmídové na festivalu rozezní sbor NOTABENE dne 10. listopadu v Šikmém kostele Karviná Doly.

Součástí festivalu jsou také mezinárodní akordeonové kurzy, které letos obohatí španělský skladatel a akordeonista Gorka Hermosa. Kurzy i letos plánujeme realizovat ve velmi úzké spolupráci s polskými instruktory a hosty. V lektorském týmu se objeví i známá skladatelská jména jako Jan Meisl, Pavel Samiec či nová skladatelská jména bývalých absolventů Janáčkovy konzervatoře.

Dramaturgie festivalu zařadila do programu také operu Markéty Dvořákové a Ivo Medka Věčná slečna Bledá. Jako sólisté se představí Josef Škarka a Aneta Podracká Bendová. Operu bude dirigovat mladý ostravský dirigent Filip Urban. Režisérem opery bude ředitel Moravskoslezského divadla Jiří Nekvasil. Operní projekt je realizován ve spolupráci s Hausopera Brno, sdružením Q a Národním divadlem Moravskoslezským, kde také opera uskuteční (kavárna Národní dům) dne 24. listopadu.

Dne 25. listopadu proběhne v galerii PLATO operní instalace skladatele Františka Chaloupky, který se nechal volně inspirovat stejnojmenným románem Jaroslava Foglara. O scénografii se postará slovenský umělec Panačik a zahrají interpreti z Dunami ensemble Brno.

Treetop trio vystoupí na jazzovém koncertě 26. listopadu. v alternativním prostoru Provoz. Zahrají rozmanitý autorský repertoár, který pojímá vlivy jazzu, lidové hudby, klasické hudby i kompozičních postupů soudobé hudby.

Závěrečný festivalový koncert s podtitulem Večer ostravských skladatelů se uskuteční 3. prosince 2021 v Dole Michal Ostrava. Nabídne premiéry skladeb ostravských skladatelů doplněné o tvorbu světových autorů. Těšit se můžete na skladby Milana Báchorka, Ireny Szurmanové, Petry Šuško, Michala Jánošíka a také mladých skladatelů Pavla Nesita a Markéty Kapustové. Ostrava má rozhodně co nabídnout, pokud se jedná o skladatelskou tvorbu místních autorů. Skladby ostravských skladatelů se prolínají celým festivalem a na každém koncertě, což je jakýsi jednotící prvek našeho festivalu a jeho hlavní myšlenkou. Současně je snahou festivalu spolupracovat především s regionálními umělci a rozvíjet s nimi dlouhodobou spolupráci.

Více informací na Hudební současnost

Dr. Marcela Kysová, ředitelka festivalu Hudební současnost


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)