ARCHAION KALLOS 2021 nabídne na podzim ojedinělé koncerty

12. Mezinárodní festival pravoslavné hudby

Jedinečné koncerty, které odhalují hudební klenoty byzantské a post byzantské pravoslavné hudby



Marios Christou, čtvrtek 23. září 2021
Magazín > Zprávičky

Archaion Kallos 2012

philokallia.com / philokallia.com

Program 12. ročníku úspěšného mezinárodního festivalu Archaion Kallos opět nabízí ojedinělé koncerty z celého spektra hudby východního křesťanství od byzantského chorálu po tvorbu renomovaných autorů postmoderny. Zazní byzantská duchovní a lidová hudba, stará hudba bulharských klášterů i díla předních současných autorů, jako jsou např. Philip Glass, Valentin Silvestrov a Alexander Knaifel. Jako každý rok jsou součástí festivalu také světové premiéry skladeb českých autorů, letos svá díla uvedou Jan Trojan, Jan Ryant Dřízal, Jiří Gemrot a Slavomír Hořínka.

Festival zahájí 30. září Celonoční bdění ke svátku sv. Romana Sladkopěvce (Melodose) aneb Hudba ze Svaté hory Athos v Chrámu Narození Přesvaté Bohorodice v Malé Chuchli. Bohoslužba bude sloužena v den svátku významného skladatele a hymnografa sv. Romana Sladkopěvce z 6. století. Autentickou byzantskou hudbu návštěvníkům zprostředkují dva zpěváci – Georgos Dimitriou a Dimitrios Vitsios. Atmosféru monastýrů ze Svaté hory Athos podtrhne i doprovod mužské části sboru Philokallia Ensemble.

Objevná dramaturgie festivalu představuje i letos jedinečné koncerty, které odhalují mimo jiné jednu z nejpozoruhodnějších památek byzantské hudby, a to sice byzantské drama Tři mládenci v peci ohnivé. Jedná se o historicky poučenou interpretaci ojedinělé byzantské bohoslužby s divadelními prvky v podání polského protopsaltise Marcina Abijského a mužské části pražského souboru Ensemble Hilaris. Součástí programu jsou také skladby pozoruhodného hudebního rukopisu ze Supraślu datovaného do období 16. – 17. století. Koncert se uskuteční 6. října v pravoslavném chrámu sv. Kateřiny Alexandrijské.

Koncert Hudba bulharských klášterů v podání souboru Ensemble Polyfonion zavede posluchače do starých dob bulharské duchovní hudby. Přestože prodělala tisíciletý vývoj, její základní hudební podoba zůstává poměrně konzervativně uchována v původním znění. Vychází z řecké hudební tradice a je obohacena o prvky staroslověnského písemnictví z Preslavské a Ohridské literární školy. Druhá část programu nabídne koncertní premiéru vybraných částí liturgie sv. Jana Zlatoústého od skladatele Igora Angelova.

Toto zpracování vychází z původních a známých motivů používaných v bulharské liturgické tradici dodnes a je obohaceno o současné harmonické postupy při zachování úcty ke starým textům a nápěvům. Koncert se bude konat 7. října v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje.

Během dalšího hudebního večera představí festival pražskému publiku lidovou hudbu pravoslavných národů. Tentokrát to bude v podání řeckých hudebníků Gerasimose Papadopoulose a Alexandry Papastergiopoulou. Jako host vystoupí zpěvačka Elli Aloneftou. Součástí koncertu bude jam session s pražskou improvizační skupinou Modal Music Jams in Prague. Koncert Byzanc jinak! se bude konat v Kampusu Hybernská dne 16. října.

Galerie na HAMU nabídne letos posluchačům dva koncerty. První z nich s názvem Filokalie dneška uvede 3. října a přiblíží tak návštěvníkům současnou instrumentální hudbu inspirovanou pravoslavnou spiritualitou. Za doprovodu klavíru a Sedláčkova kvarteta zazní české a světové premiéry Philipa Glasse, Jiřího Gemrota a Jana Ryanta Dřízala. Druhý koncert, Hudba (z) ticha – Sacred Memories out of Silence, je inspirován mystickou duchovností východního křesťanství a tichem, v podání ojedinělé kombinace instrumentální a elektroakustické hudby. Pojem „Sacred Memories“ odkazuje k faktu, že jde o duchovní metahudbu, mnohdy o hudbu metaliturgickou. Uskuteční se 17. října 2021.

Více informací na philokallia


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)