SVÁTKY PÍSNÍ OLOMOUC se v tomto roce neuskuteční

Mezinárodní festival pěveckých sborů Svátky písní Olomouc, který se tradičně konal na začátku června patřil spolu s FSU Jihlava k našim nestarším pravidelným sborovým akcím. Z důvodu koronavirové krize se bohužel festival letos neuskuteční.



MF SPO, čtvrtek 3. června 2021
Magazín > Zprávičky

Svátky písní Olomouc 2017, Závěrečný koncert festivalu - Soutěž o absolutního vítěze, sbor Mahidol University Chori (Bangkok, Thajsko)

Martin Florian / Svátky písní

Festival Svátky písní Olomouc více jak čtyřicet let organizoval setkání českých a zahraničních sborů. Během koronavirové pandemie v minulém roce se termín akce i její formát překládal a přetvářel hned několikrát.

Nakonec 48. ročník proběhl bez soutěže v prosinci 2020 „jen“ jako série online koncertů českých vokálních souborů s mimořádným ohlasem na sociálních sítích.

Organizátoři festivalu se pro rok 2021 rozhodli, že loňské překládání termínu, změny a plánování různých variant najednou nechtějí opakovat. Až do května byli kvůli prodlužování nouzového stavu a poté řadou mimořádných opatření ve své práci takřka paralyzováni stejně jako celá sborová obec. Situace v kulturní sféře je s ohledem na přetrvávající pandemii stále zoufalá. Rozvolnění pro činnost pěveckých sborů přichází až nyní s nejistou perspektivou pro podzimní měsíce.

„Opakuje se podobná rozvolňovací situace, kterou jsme zažili v loňském roce. Nechceme zpěváky udržovat ve falešné naději a vystavovat je zbytečnému (už tak všudypřítomnému) stresu z toho, kdy a jak festival proběhne a co budou muset plnit nad rámec obvyklého. Raději si tento ročník odpusťme, abychom se mohli v roce následujícím sejít v plné síle a s nadšením. Věřím, že s postupným proočkováním u nás i v Evropě bude příští rok pro sborové festivaly příznivější“, dodává ředitel festivalu Marek Klimeš. Svátky písní Olomouc se tedy v tomto roce neuskuteční ani v červnu ani v pozdějších termínech.

Další velké sborové setkání v Olomouci čekejme od 31. května do 5. června 2022 s obvyklým programem pro pěvecké sbory, ale i mládežnické orchestry, a dalšími bohatými doprovodnými akcemi.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)