Dlouholetou pěveckou tradici utnul koronavirus.

Sbor Lípa z Kamenice po 150 letech končí

Pěvecký sbor Lípa, který v Kamenici nad Lipou působil přes sto padesát let, skončil. Jedním z důvodů, proč se členové sboru i sbormistr Václav Marel rozhodli dlouholetou tradici ve městě ukončit, je koronavirus.



Denisa Krejčí, úterý 27. dubna 2021
Magazín > Zprávičky

Lípa Kamenice nad Lipou

archvi sboru / kamenicenl.cz

„Objevil se koronavirus, začala epidemická opatření, zákaz shromažďování a rušení všech akcí. Navíc perspektiva do budoucna pro sbor není dobrá a podmínky k dalšímu pokračování v práci nejsou příznivé,“ řekl Václav Marel.

V posledních letech tvořilo sbor patnáct členů. „Je nás málo a je nám od šedesáti do osmdesáti let. Už jsme staří a samo sebou máme strach z koronaviru. Když byla zima, tak ženský říkaly, že nemůžou na zkoušku, protože je venku sníh. Vždyť to znáte, staří lidé se o sebe bojí. Už to nešlo udržet,“ přemítal sbormistr, který oslavil čtyřiaosmdesáté narozeniny.

Mladší osazenstvo se mu do sboru přivést nepodařilo. „V Kamenici je druhý pěvecký sbor Kamínek, který je starý šest let. Místo toho, aby nám pomohli a podpořili nás, tak si založili svůj sbor. Když by k nám ale někdo mladší přistoupil, tak by to sbor posílilo a mohli jsme ještě něco dělat,“ povzdychl si Marel s tím, že nic netrvá věčně.

Pěvecký sbor Lípa vedl Václav Marel šestatřicet let, v dobách největšího rozkvětu měl pěvecký sbor Lípa i padesát členů. „Do sboru jsem nastoupil společně se svou manželkou. Prvně jsem ve sboru zpíval a pak jsem ho doprovázel na klavír. Mrzí mě, že to skončilo. Vést sbor mě bavilo a drželo mě to. Byl bych rád, aby sborová tradice, jejíž kořeny sahají v Kamenici až do 19. století nezanikla" uzavřel sbormistr.

* Pěvecký sbor Lípa

založil 30. 11. 1869 Vojtěch Skýre.

* Václav Marel vedl sbor 36 let.

* Sbor byl smíšený.

* Sbor vystupoval na mnoha koncertech nejen v Kamenici nad Lipou a okolí, ale i na různých místech republiky.

*Sbor měl také družební styky s pěveckým sborem z města Kamenz v bývalém NDR a také zpíval ve městě Rohrbach v Horním Rakousku.

* Za svou dlouholetou bohatou činnost byl vyznamenán čestným uznáním I. stupně Unie českých pěveckých sborů.

* V roce 2019 oslavil 150. výročí od svého vzniku.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)