Světový den hlasu připadl letos na 16. dubna, u nás ho slavíme již po jedenácté.

Prevence poruch hlasu očima odborníka

Hlas je základním prostředkem mezilidské komunikace. Pro milióny lidí po celém světě je hlas pracovním nástrojem. Cílem osvětové iniciativy Světový den hlasu je zvýšit informovanost veřejnosti a zlepšit prevenci poruch hlasu.



Šárka Chovancová, čtvrtek 16. dubna 2020
Magazín > Zprávičky

World Voice Day

http://world-voice-day.org/ / http://world-voice-day.org/

Světový den hlasu byl jako Den hlasu ustanoven v Brazílii v roce 1999. Akce se rychle rozšířila do celého světa. Česká republika se k této iniciativě připojila poprvé v roce 2010.

Různé poruchy lidského hlasu i závažná onemocnění hlasivek včetně onkologických chorob dokáže odhalit unikátní metoda s názvem videokymografie, kterou vymyslel Jan Švec z katedry biofyziky přírodovědecké fakulty. Odborníci odhadují, že kvůli vadnému kmitání hlasivek trpí v České republice různými poruchami hlasu zhruba 250 tisíc lidí.

Na 16. dubna připadl Světový den hlasu, který veřejnosti každoročně připomíná, že poruchami a nemocemi trpí i lidský hlas. Je dostatečná osvěta v České republice?

Myslím si, že by mohla být ještě lepší. Česká republika se ke Světovému dni hlasu přidala, aby informovanost zlepšila. Kolem 16. dubna probíhají preventivní vyšetření na některých pracovištích, kde člověk může přijít bez objednání a bude vyšetřen, pokud má pocit, že není s hlasem něco v pořádku.

Proč vznikl Světový den hlasu?

Původní impuls vyšel z Brazílie, kde se zjistilo, že přibývá případů rakoviny hrtanu. Odborníci, hlasoví terapeuti a laryngologové se snažili upozornit, že i lidský hlas může být prostředkem, který nám signalizuje, že je v našem těle něco špatně. Když člověk chraptí, tak je to příznak, že něco není v pořádku.

Díky hlasu se dorozumíváme se svým okolím. Jak vlastně vzniká?

Lidský hlas vzniká kmitáním hlasivek. Potřebujeme k tomu plíce, abychom dodali vzduch, který hlasivky rozkmitá. Jakékoli mechanické kmitání, které je mezi frekvencemi 20 a 20 000 Hz, vnímáme automaticky jako zvuk, ať se rozkmitá cokoliv. Ne tedy jenom hlasivky. Když mluvím, tak je to kolem 100 Hz. Primární zvuk, který vznikne kmitáním hlasivek, se šíří do dutin a v nich získává charakteristiku člověka, který ho vyslovuje.

Co hlasu prospívá?

Pro zdravý hlas je dobré hodně pít, nejlepší je voda. Hlasivky, když jsou vysušené, začínají chraptět. Dostatečný přísun tekutin je tedy velmi důležitý a působí i ochranně. Když člověk má mluvit delší dobu, je u toho dobré pít. Nedoporučuje se ale tvrdý alkohol, protože kromě jiných neblahých účinků, vysušuje. Jsou také indikace, že i kofein nedělá hlasivkám dobře. Když si člověk chce dát kávu, je dobré k tomu pít i vodu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)