Setkání moravských a slovinských pěveckých sborů

Tradiční akce Česko-slovinské společnosti se zúčastní dva moravské sbory

Ve čtvrtek 24. 10. 2019 odjíždí Vachův sbor moravských učitelek směr Slovinsko na Setkání moravských a slovinských sborů (dále jen SMSS). Toto setkání sbor pořádá ve spolupráci s Česko-slovinskou společností již pošesté střídavě na Moravě a ve Slovinsku.



Ing. Miluše Bočková, středa 23. října 2019
Magazín > Sborový život

vsmu

archiv sboru / https://www.vsmu.cz/fotogalerie/3-den-vir-pri-domzalacho-domzale/

Akce se tradičně účastní ještě další soubor z Moravy – letos to bude smíšený sbor Carpe Diem z Letovic (sbm. Karel Pecháček), doplněný o hudebníky ze Symfonického orchestru města Boskovice.

První zastávkou na naší cestě je starobylé město Maribor, kde máme rezervován první nocleh a dopolední prohlídku centra města, kterou jsme nestihli během 1. ročníku SMSS. Odpoledne si prohlédneme některou z historických památek Slovenske Konjice, kterých je zde nepočítaně: Kartuziánský klášter, Starý hrad, historické centrum, Muzeum vojenských předmětů z časů Rakouska-Uherska, Muzeum hasičství, galerie umění, galerie bylinek na Zámku Trebnik, ale i bohaté přírodní dědictví. Škoda, že vše se do našeho programu nevejde.

Pak následuje přesun do místa konání prvního koncertu, který pro zúčastněná pěvecká tělesa připravuje Smíšený pěvecký sbor Cantemus z Kamniku. Jedná se o seskupení převážně mladých lidí kolem dirigentky Alenky Podpečan s více než 40letou historií a s úspěchy na mezinárodních soutěžích. Na koncertě zazní skladby českých a slovinských autorů a aranže lidových písní obou národů. Seznamovat slovinské publikum s českými a slovenskými autory je ostatně jedním z cílů našeho projektu. Moravské i slovinské sbory nastudují a na závěr každého koncertu přednesou společně vždy jednu českou a jednu slovinskou skladbu.

Pěvecká skupina Studenec (Studánka), která připravuje v pořadí druhý koncert setkání, se zúčastnila i 4. a 5. ročníku SMSS. Jejím domovským městem je Pivka, v jejíž blízkosti se nachází světoznámé Postojnské jeskyně a Predjamski grad, jejichž prohlídku nemůžeme vynechat. Společný koncert se uskuteční v hale ZŠ Pivka, jejíž výbornou akustiku máme v paměti již ze 4. ročníku SMSS, stejně jako Učitelský ženský pěvecký sbor ZŠ Pivka, který se koncertu také opět účastní. Předloni oba sbory připravily po koncertě pro účinkující příjemné společenské posezení s ochutnávkou slovinských specialit. Už se těšíme, jak si společně zazpíváme.

V neděli ráno 27. 10. odjíždíme směr Litija a našim cílem je město Šmartno v centrálním Slovinsku – sídlo ženského pěveckého sboru LAZ, který je na našem setkání nováčkem, stejně jako již zmiňovaný sbor Cantemus. Byl založen v roce 2012 a od roku 2016 ho vede Manca Vidic. V minulém roce soubor hostoval na festivalu Babylonfest v Brně. Před večerním koncertem, který se bude konat v místním kulturním sále, navštívíme hrad Bogenšperk.

Tímto bude náš koncertní program 6. ročníku SMSS vyčerpán a po dopolední prohlídce Lublaně se v pondělí 28. 10. 2019 vracíme na Moravu. Ihned po návratu zahájíme přípravu 7. ročníku SMSS v Brně a okolí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)