Canto na Sborových slavnostech v Hradci Králové

Účastníci festivalu vzdali hold Jaroslavu Krčkovi

Ve dnech 5.-9.6. se v Hradci králové uskutečnil 16. ročník mezinárodního festivalu Sborové slavnosti Hradec Králové.



Z.M., čtvrtek 20. června 2019
Magazín > Zprávičky

PS ZUŠ Náchod

archiv sboru / https://www.zusnachod.cz/

Organizátorem festivalu, který naše koncertní oddělení Canto pozval je mužský vokální soubor Gentlemen singers. Bylo nám opravdu velkou ctí se festivalu účastnit vedle tak věhlasných sborů, jako jsou Severáček Liberec, Motýli Šumperk, Kühnův dětský sbor, Radost Praha či Jizerka Semily. Zahraničními hosty byly polský sbor Skowroneczky z Poznaně a Estonský dívčí rozhlasový sbor z Talinu.

Tento ročník festivalu, jak z výše uvedeného plyne, byl věnován dětským sborům a také Jaroslavu Krčkovi - skvělému skladateli, dirigentovi a hudebníkovi, který letos oslavil krásné kulaté osmdesáté narozeniny. Celý festival směřoval ke galakoncertům, na kterých všech 300 zpěváčků provedlo Český rok Jaroslava Krčka za doprovodu orchestru Musica Bohemica a pod taktovkou samotného autora.

Nultý den festivalu byla středa, kdy jsme v Náchodě absolvovali satelitní koncert, jehož se jako host zúčastnil Pardubický chlapecký sbor Bonifantes. Čtvrtek byl pro nás krásným dnem setkání se všemi ostatními sbory v hradeckém Adalbertinu, kde jsme nejprve absolvovali společnou zkoušku na galakoncert a poté zahajovací koncert, na kterém se v rychlém sledu představilo všech 8 zúčastněných sborů. V pátek nás čekala druhá zkouška na galakoncert, skvělý workshop s holandskou hlasovou koučkou a choreografkou Pandou van Proosdij a jeden festivalový koncert.

Sobota a neděle byla věnována galakoncertům, jejichž vrcholem bylo provedení Českého roku Jaroslava Krčka všemi účastníky festivalu. Sobotní koncert se konal v hradecké Petrof Gallery a nedělní v pražské Betlémské kapli.

Bylo to náročné, ale obohacující a krásné.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)