Svátky písní jsou v plném proudu, Olomouc ožila zpěvem

Středečním koncertem trojice zahraničních sborů odstartoval program Svátků písní Olomouc 2019. Ty teď čeká ještě bohatý páteční a sobotní program se soutěží Mundi Cantant a Sborovým ro(c)kováním.



Petr Šrajer, pátek 31. května 2019
Magazín > Zprávičky

Koncert pěveckých sborů SPO

Martin Florian / www.festamusicale.com

Vystoupení sborů z Kazachstánu, Bulharska a Malajsie v netradičním prostoru sokolovny v olomouckých Chválkovicích zahájilo ve středu 29. května 47. ročník festivalu Svátky písní Olomouc. Dětský sbor Baiterek Choir z Kazachstánu při této příležitosti posluchače překvapil zařazením skladby, zpívané v češtině.

Čtvrteční den festivalu hostil první ročník Mezinárodní soutěže mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis. Té se v tento ročník zúčastnila trojice sborů, ze kterých od porotců nejvíc bodů získal smyčcový Smiling String Orchestra pod vedením dirigenta Mikuláše Ježka.

I ve čtvrtek se ale samozřejmě představily také pěvecké sbory, kterým bude patřit i celý zbytek Svátků písní. V rámci doprovodného programu se tak na olomouckém Horním náměstí představil například Atlantic Girls Choir z kanadského Newfoundlandu a Saulgriezi z lotyšské Rigy.

Pátek bude patřit především dětským pěveckým sborům. Mezinárodní soutěž pěveckých sborů Mundi Cantant totiž zahájí právě kategorie dětských sborů do dvanácti, respektive do šestnácti let. Vystoupení desítky dětských sborů z Česka, Kazachstánu, Kanady a Turecka je možné sledovat také online. V pátek a sobotu je také na webových stránkách festivalu spuštěná anketa o jeho nejlepší sbor. Vítězové tohoto diváckého hlasování si při Závěrečném koncertu, který proběhne v sobotu 1. června, převezmou speciální Cenu publika. Celý festival poté zakončí večerní Open Air koncert Sborové ro(c)kování, v rámci kterého zazní skladby kapel The Beatles a Queen v podání 200 zpěváků a rockové kapely.

https://festamusicale.com/festivaly/festival-svatky-pisni-olomouc/

https://www.facebook.com/pg/SvatkyPisniOlomouc/


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)