Gymnasia cantant Brno - jubilejní přehlídka nabídla skvělé výkony i dobrou zábavu

Poctivá příprava Pěveckého sboru Gymnázia Křenová se dobře zúročila

Ve dnech 25.-27. dubna se v Brně pod záštitou předsedy vlády ing. Andreje Babiše uskutečnil 25. ročník naší největší přehlídky studentských pěveckých sborů.



Veronika Waldhansová, sobota 25. května 2019
Magazín > Sborový život

Gymnasia cantant Brno

archiv sboru / https://www.gfpvm.cz/

Když nás v březnu odborná porota nominovala na postup do reprezentativní kategorie celostátního kola přehlídky gymnaziálních pěveckých sborů Gymnasia Cantant, netušili jsme, jak inspirativní akce se vlastně budeme účastnit.

Náš přehlídkový program jsme poctivě vypilovali k největší možné dokonalosti a byli jsme zvědaví, co nám příští dny přinesou…

Ve čtvrtek se všechny postupující sbory sešly před Gymnáziem Vídeňská, společně secvičily znělku Gymnasia Cantant a skladbu k příležitosti 25. výročí přehlídky, které složil umělecký vedoucí přehlídky Jan Ocetek, utvořili jsme lidský řetěz kolem gymnaziálních budov, zazpívali jsme si několik nových písní v ateliéru a na 18. hodinu jsme se přesunuli na Novou radnici, kde nás přivítala paní primátorka. Předvedli jsme, jak zní sbor složený z 15 těles napříč republikou, a následně se zvláštními tramvajemi přesunuli do Semilassa, kde proběhl koncert Sbory sborům. V přátelské atmosféře každý sbor předvedl 2 skladby spíše populárního charakteru a po skončení všichni sboristé opět nastoupili do tramvajových taxi a přesunuli se na Vídeňskou, kde spali.

Soutěžní pátek pro nás začal hned v 7.40. kdy jsme se do Konventu Milosrdných bratří dostavili na akustickou zkoušku. Tedy, ti z nás, kteří neuvízli v ranní špičce v různých částech Brna. Čas před vystoupením jsme strávili na Vídeňské, ale už v 9.40 jsme byli připraveni v zákulisí koncertního sálu, neboť jsme jako hosté celou přehlídku zahajovali. Průběh našeho vystoupení byl dokonce živě vysílán a vy ho můžete zhlédnout přibližně od 8. minuty na tomto odkazu.

Náš další program se nesl ve znamení naslouchání a inspirování – jako posluchači v sále jsme si do programů poctivě zaznamenávali skladby, které si chceme v našem sboru zazpívat. Zároveň jsme rádi, že Vlasy země už nikdy neuslyšíme…

Odpoledne jsme strávili opět na mezisborovém ateliéru v tělocvičně Gymnázia Vídeňská a poté už jsme se za doprovodu městské policie (která zastavovala dopravu, aby speciální tramvajový konvoj mohl projet přímo) přesunuli do Dělnického domu v Židenicích, kde si pro nás studenti z Vídeňské připravili společenský večer. Každý sbor přispěl do programu jednou skladbou a poté, co jsme rozezpívali hlediště africkou Siyahambou, odešla paní profesorka získat sbormistrovské poznatky k porotcům. Členové sboru se pak v sále bavili u vystoupení kapel vokálních i rockových, seznamovali se s ostatními sboristy a hlavně se výborně odreagovali.

Sobotní vyhlašování výsledků v SONO centru pak bylo definitivní tečkou za celým čtvrtstoletím Gymnasia Cantant.

My si z celého třídenního sborového klání odnášíme zejména významné doporučení poroty, že příští rok se máme účastnit v soutěžní kategorii, protože do stříbrného pásma patříme určitě a můžeme směřovat i výš.

A zároveň nás tyto dny ujistily v tom, že zpívání nás baví, že jsme spolu rádi a že tento způsob trávení volného času má rozhodně smysl, protože naše práce je doceněna.

Další informace o jubilení přehlídce a celkové výsledky najdete na: https://www.gymnasiacantant.cz/aktuality.php


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)