Český chlapecký sboru Boni pueri ve Spojených státech amerických

Turné zavedlo chlapce do N. Yorku i Washingtonu

Na počátku května vycestoval Český chlapecký sbor Boni pueri na koncertní turné do Spojených států amerických.



Hana Musílková, čtvrtek 23. května 2019
Magazín > Zprávičky

Boni Pueri před Kapitolem ve Washingtonu, D.C

archiv sboru / www.bonipueri.cz

Na počátku května vycestoval Český chlapecký sbor Boni pueri na koncertní turné do Spojených

států amerických. Hradecké kluky, kteří se na cestu nazvanou „Boni pueri in the New World“ několik měsíců pečlivě připravovali, čekaly prestižní koncerty v New Yorku a Washingtonu.

Ohromným zážitkem bylo vystoupení při nedělní mši v Katedrále sv. Patrika na 5th Avenue Manhattanu, v největší neogotické římskokatolické katedrále v Severní Americe a sídle newyorského arcibiskupa. Vystoupení bylo přenášeno mezinárodní televizní společností do celého světa.

„Naše turné bylo skutečně výjimečné. Málokomu se poštěstí, aby mohl vycestovat jen do New Yorku a Washingtonu a zažít tolik hudebních a cestovatelských zážitků během několika dní. Turné jsme připravovali půldruhého roku a máme velkou radost, jak skvěle byly naše koncerty posluchači přijaty,“ říká spokojený ředitel Boni pueri Pavel Horák, který v roli šéfa sboru působí již dlouhých třiadvacet let.

Chlapci tentokrát cestovali s leteckou společností Lufthansa. „Už jsem zpíval s Boni pueri v Asii a tam vždycky létáme s Emirates. Lufthansa byla taky v pohodě, po příletu mě žádný jet lag nečekal. Bydleli jsme přímo na Manhattanu, v blízkosti 50th Street, to bylo fantastické, procházeli jsme se po Times Square a prohlédli si i Rockefellerovo centrum,“ vypráví sopranista Vojta, který ale není ve sboru žádným nováčkem.

„Viděli jsme i místo, které v roce 2001 zažilo teroristický útok na Světové obchodní centrum,“ dodává Filip, další ze zpěváků, kteří Ground Zero mohli spatřit na vlastní oči. „V České národní budově je ve vitríně k vidění dokonce poničená česká státní vlajka, kterou Američané úplně náhodou objevili v troskách pět let po katastrofě a předali ji českému velvyslanectví.“

V New Yorku čekal jednatřicet mladých zpěváků, jejichž věkový průměr jen lehce přesáhl čtrnáct let, koncert v právě již zmíněné České národní budově, sídlu generálního konzula České republiky. „Vedení našeho konzulátu v New Yorku se k nám zachovalo velmi vstřícně. Významně se na našem turné i koncertě podílelo a jsme rádi, že jsme mohli představit českou hudbu v tom nejlepším světle. Zvláštní poděkování patří generálnímu konzulovi panu Ing. Miroslavu Ramešovi. V nově zrenovovaném sále před poučenými posluchači se nám zpívalo skvěle,“ dodal Pavel Horák, jehož zpěváci připravili především díla Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, ale došlo i na hollywoodské melodie. Kluci opouštěli sál za velkých ovací vestoje. Naprosté nadšení vzbudila úprava Dvořákova Larga z Novosvětské symfonie, nazvaná Goin´Home.

Jedno z nejvýznamnějších a zároveň výjimečných koncertních míst čekalo na hradecké chlapce v hlavním městě USA, ve Washingtonu.

Dostalo se jim pozvání k vystoupení na ministerstvu zahraničních věcí Spojených států amerických!

„V první chvíli jsme tomu nechtěli ani věřit. Neznám žádné jiné české hudební těleso, které by se do takových míst dostalo, natož aby sem bylo pozváno k privátnímu koncertu pro velvyslance různých zemí světa, členy diplomatických misí a jejich kulturní zástupce. Přijetí na ministerstvu bylo excelentní. Je nám velkou ctí, že ministerstvo zahraničních věcí USA vsadilo právě na Boni pueri, na třicítku kluků z Hradce Králové, kteří přes den chodí do školy a téměř veškerý svůj volný čas věnují krásné a náročné muzice. Naši zpěváci mají za sebou stovky odzpívaných koncertů a několik zahraničních turné. Přesto jsem byl moc rád, že se jim nakonec ani na takovém místě ve třetí největší zemi světa nepodlomila kolena,“ usmál se ředitel sboru.

„Bylo to super. Museli jsme projít velkou bezpečnostní kontrolou, ale už dlouho dopředu před turné byla naše jména podle seznamu prověřena. Všichni měli u sebe vizitku, kterou nesměli odložit ani při koncertě,“ líčí situaci Adam, který si ji schoval do kapičky koncertní košile. Mezi největší zážitky jistě patřila i soukromá prohlídka jednacích salónků ministerstva, míst, kde probíhají bilaterální jednání a uzavírají se důležitá světová rozhodnutí. „Pohovky tu mají stejné jako v Bílém domě. Provedli nás úplně všude a mohli jsme dokonce i fotit, což třeba novináři, pokud se sem dostanou, běžně bez povolení nesmějí,“ usmívá se Filip. Poslední koncert Boni pueri, kluků, kteří reprezentovali Českou republiku za Velkou louží, se konal v sále Temple Visitor´Center.

„Jsem na kluky velmi pyšný. Celé náročné turné absolvovali s naprostou profesionalitou po všech stránkách. Boni pueri se vrátili do Spojených států již posedmé, ale všichni víme, že toto turné bylo ve všech ohledech výjimečné. Velmi si vážím všech lidí na Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu a na generálním konzulátu v New Yorku, kteří našim chlapcům věnovali svůj čas a využili všech možností, aby kluci co nejvíce viděli a měli dobré koncertní podmínky. Zvláštní poděkování patří pak panu dr. Hynku Kmoníčkovi, mimořádnému a zplnomocněnému velvyslanci České republiky v USA, mimochodem i vynikajícímu muzikantovi. Setkání s ním bylo pro nás všechny velkou inspirací,“ řekl na závěr ředitel Boni pueri Pavel Horák.

Boni pueri velkou cestu za oceán, kterou finančně podpořil i Královéhradecký kraj a Město Hradec Králové, zpečetili odpočinkem u Capitolu Spojených států amerických, Bílého domu a Lincolnova památníku. Báječní kluci ze srdce Evropy, odstartovali tímto turné další významnou etapu v historii sboru. „Boni pueri in the New Word“ se rozhodně za Velkou louží neztratili!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)