Velikonoční festival duchovní hudby začíná za měsíc v neděli 14. dubna 2019

Hudební Brno ve Svatém a Velikonočním týdnu? To je světová premiéra Tulevovy skladby, gregoriánský chorál, Byzantské pašije, houslová symfonie, varhanní koncerty, temné hodinky, sváteční renesanční Řím nebo Bachovo velikonoční oratorium.



Kateřina Konečná, čtvrtek 14. března 2019
Magazín > Sborový život

Velikonoční festival duchovní hudby, Brno

Foto: Petr Francán / Filharmonie Brno

Hned první večer přinese světovou premiéru skladby estonského autora Toivo Tuleva. Dílo s názvem So Shall He Descend zkomponoval na objednávku festivalu – přímo pro brněnskou katedrálu a pro Květnou neděli. „Tulev je detailně obeznámen s historickými hudebními styly včetně gregoriánského chorálu, k němuž ve své tvorbě rád odkazuje, ale není mu cizí ani prostředí rockové hudby. Velmi často se inspiruje právě událostmi svatého týdne,“ uvedl dramaturg festivalu Vladimír Maňas. Úvodem zahajovacího koncertu zazní Pašijové meditace v podání Scholy Gregoriany Pragensis, na kterém se kromě Filharmonie Brno představí i pěvecký sbor Ars Brunensis a šéfdirigent orchestru Dennis Russell Davies.

Z katedrály na Petrově se dění hned druhý den přenese do kostela sv. Josefa. Posluchači se tam seznámí s pravoslavným repertoárem Svatého týdne při Byzantských pašijích. Zcela jiný zážitek nabídne v úterý symfonie Františka Gregora Emmerta pro sólové housle Ajhľa člověk! Během osmdesáti minut provede posluchače výšinami i propady mysli Milan Paľa patřící mezi elitu světových interpretů mladé generace.

Do velikonočního renesančního Říma posluchači zavítají díky špičkovému španělskému souboru La Grande Chapelle. Ten v české premiéře představí svůj program Velikonoční procesí na Piazza Navona. Komorní sbor a soubor historických nástrojů rozezní svatojakubský kostel bezmála dvěma desítkami skladeb z druhé poloviny 16. století.

Milovníci varhan by si neměli nechat ujít koncert Michaela Bártka, talentovaného brněnského rodáka působícího ve Švýcarsku. „V bazilice na Starém Brně využije oba varhanní nástroje, je to vzácná příležitost vyslechnout si romantický repertoár v jeho podání,“ upozornil Maňas. Festival uzavře Bachovo Velikonoční oratorium v podání Czech Ensemble Baroque. Bachovský velikonoční program se sólisty a sborem zazní v poučené interpretaci v Brně vůbec poprvé.

„I když půjde tradičně o festival určený meditaci a zklidnění, jeho letošní téma nabídne nový rozměr – ceremonie či slavnost. Nejvíce ho vystihují a já se osobně nejvíc těším na zahajovací koncert Filharmonie Brno a Scholy Gregoriany s Dennisem Russellem Daviesem, na koncert proslulé La Grande Chapelle a na závěrečné Bachovo Velikonoční oratorium,“ uvedla ředitelka pořádající Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Kromě šestice koncertů jsou i tradičně připraveny trojí tenebrae, tedy temné hodinky. Večery při svíčkách, které začínají v kostele v Jezuitské ulici vždy v devět hodin, letos představují tři zcela odlišné podoby duchovní hudby. Zahájí je varhanní recitál Hanse Ole Ericssona s Bachovými pašijovými chorály a skladbami Ollivera Messiaena. Barokní orchestr Pražské konzervatoře přiveze Velkopáteční oratorium Josefa Schreiera. A na třetí večer v řadě, tedy na Velký pátek, je připraven Koncert pro sbor Alfreda Schnittkeho, při kterém spojí síly čtyři brněnské sbory pod vedením Jana Ocetka.

Vstupenky na šest koncertů jsou k dostání ve filharmonickém předprodeji, v Domě pánů z Lipé a online na webu filharmonie.

Bližší informace naleznete na stránce: www.filharmonie-brno.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)