Výročí republiky oslavilo i unikátní video

České sbory připravily řadu akcí k výročí Republiky, vedle mnoha koncertů a slavnostních vystoupení si sbory výročí připomněly i Sletem historických zpěváckých spolků. Teď k těmto akcím přibylo i nové video. Naše redakce nyní přináší krátký rozhovor s jedním z jeho tvůrců, sbormistrem Lukášem Prchalem.



redakce / TZ, neděle 28. října 2018
Magazín > Sborový život

Kdo si to chce brát osobně, tomu to nezakážeme, kdo se u toho pobaví, ten to nasdílí.

UČPS / video 100 let republiky

Co Vás k vytvoření videa vedlo?

Je to dlouhá anabáze. Chtěli jsme prezentovat veřejnosti sbor, jako místo pro zábavu a realizaci hudebního ducha. Finální tvar vznikal asi dva týdny před natáčením, na základě předchozích, ztroskotavších plánů.

Vaše dílko vyvolalo u diváků rozporuplné reakce, překvapuje Vás to, nebo to naopak bylo záměrem?

Právě poté, co jsme byli nuceni nerealizovat své původní plány, jsme vytvořili scénář, který, jak doufáme, osloví lidi a vyvolá emoce. Ať už pozitivní, či negativní – to k tomu patří.

Někteří diváci se ptají, zda nejde o marketingový materiál některého z našich pivovarů, je tomu tak?

Vůbec ne. Etikety jsou v obraze odmočené a pivo tam figuruje jako obecný prvek, ke kterému má každý Čech nějaký vztah. Nebo snad nemá?

Inspirovali jste se při vytváření scénáře natáčení životem některého konkrétního sboru?

Chtěli jsme představit sborové zpívání jako jednu z možných odpočinkových aktivit. Zda je pití piva či vína na zkoušách toho či onoho sboru povoleno nebo zakázáno, to není důležité. Třeba u nás v Mikrochoru to toleruji. A vůbec si nemyslím, že by to škodilo naší práci. Jsme spolu už 16 let a v poslední sezóně jsme úspěšně uvedli dvě premiéry. Chystáme se na zájezdy do Německa a Itálie.

Česká hymna je symbolem národních a kulturních tradic. Vaše vizuální zpracování je opravdu neotřelé, kde Vy osobně cítíte hranici mezi zdravým vtipem, nadsázkou, výsměchem a neúctou?

Co na to říct? Kdo si to chce brát osobně, tomu to nezakážeme, kdo se u toho pobaví, ten to nasdílí. Sbory a sbormistři jsou velmi pestrá paleta. Někoho to osloví, někoho zas ne.

Pilo se při akci skutečné pivo a kolik tohoto nápoje bylo během natáčení zkonzumováno?

Ano, ale s rozumem. Kaskadérské kousky, kdy sbor padá, by se nedaly bezpečně natočit, pokud by by herci konzumovali nadměrné množství moku – to je snad každému jasné.

Předpokládáme, že během natáčení nebylo ublíženo lidem, zvířatům, a neutrpěly ani historické památky a symboly?

Právě naopak. Lidem i zvířatům bylo dodáno nové naděje, že není všechno černobílé a předem dané, že lze na věci pohlížet z různých úhlů. Ublížených lidí bylo pomálu a ti zavčasu odešli. Přesto jim děkujeme za účast.

A my děkujeme za rozhovor.

Video si můžete přehrát na Youtube.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)