Zemřel dirigent a sbormistr Bohumil Kulínský

Dne 15. září 2018 zemřel ve věku 59 let sbormistr a dirigent Bohumil Kulínský.



redakce, pondělí 17. září 2018
Magazín > Zprávičky

Bohumil Kulínský

Národní divadlo / archiv

Narodil se v r. 1959 v Praze. Je jedním z výrazných představitelů střední generace českých dirigentů. Od samého začátku své profesionální dráhy se mohl opřít o umělecké zkušenosti, které po boku svých rodičů, vynikajících sbormistrů, získával již od svých dětských let nejprve jako zpěvák a od svých šestnácti let i jako sbormistr světově proslulého dětského pěveckého sboru Bambini di Praga.

Dirigování studoval na pražské konzervatoři a na Janáčkově akademii múzických umění. V roce 1984 zahájil až dosud trvající úzkou spolupráci se Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK. V roce 1986 se stal stálým dirigentem Komorní filharmonie Pardubice, kde v sezoně 1989-90 působil jako šéfdirigent. Tato dvě působiště mu dala možnost systematicky prohlubovat repertoárový rejstřík jak v komorní, tak i v symfonické oblasti se zvláštním zaměřením na velká vokálně-symfonická díla a na hudbu 20. století. Bohumil Kulínský je zván k zahraničním orchestrům v Evropě i v Americe (Paříž, Berlín, Drážďany, Lisabon, Montreal, Krakov, Nantes, Lausanne aj.), od roku 1995 hostuje pravidelně v Japonsku, kde např. v loňském roce řídil Tokyo City Philharmonic Orchestra.

V roce 1997 úspěšně debutoval u Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu v Mnichově, kam byl opakovaně pozván k dirigování abonentních koncertů v roce 2001, a to vedle takových jmen, jako jsou Christoph von Dohnányi, Bernard Haitink, Lorin Maazel, Riccardo Muti a Wolfgang Sawallisch. S tímto orchestrem vystoupil i v Praze na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro 2001, na kterém v minulých letech uvedl mj. premiéru církevní opery Petra Ebena Jeremias či řídil koncert Pražských symfoniků s Mstislavem Rostropovičem.

V letech 1997-2002 zastával post šéfdirigenta orchestru Opery Národního divadla v Praze, kde nastudoval Verdiho La Traviatu, Prodanou nevěstu Bedřicha Smetany, Čajkovského Pikovou dámu, Mozartova Dona Giovanniho a Smetanova Dalibora. V říjnu 1999 dirigoval s velkým ohlasem Bizetovu Carmen na turné opery Národního divadla v Japonsku, v lednu 2000 řídil symfonický koncert orchestru a sboru Národního divadla v rámci mezinárodního hudebního festivalu v Hongkongu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)