Jan Kühn a trvalý otisk jeho sborů v hudebním dění

Jan Kühn (1891–1958), významný český pěvec a sbormistr, zanechal nesmazatelnou stopu v české sbormistrovské škole. Dal vzniknout tradici, která do té doby neexistovala. Založil a téměř čtvrtstoletí vedl dva sbory (Český pěvecký sbor a Kühnův dětský sbor), které pro jejich význam s údivem sledují i v zahraničí.



Kateřina Košťálová, pondělí 29. ledna 2018
Magazín > Zprávičky

Jan Kühn a trvalý otisk jeho sborů v hudebním dění – Miloš Pokora

AMU, Kühnův dětský sbor / AMU, Kühnův dětský sbor

Janu Kühnovi se podařilo sbory povznést na takovou úroveň, že byly schopné studovat nejen náročný a cappellový repertoár, ale dokázaly také pohotově a na špičkové úrovni spolupracovat jako partner České filharmonie a dalších předních orchestrů v těch největších a interpretačně nejnáročnějších dílech. Doposud se ale uměleckému odkazu Jana Kühna nevěnovala hlouběji žádná publikace, encyklopedická hesla věnovaná Kühnovi jsou jen velmi stručná a také novodobé práce zaměřené na dějiny České filharmonie se o Janu Kühnovi zmiňují jen velmi okrajově.

Kühnův dětský sbor se proto rozhodl splatit tento pomyslný letitý dluh svému zakladateli, od jehož úmrtí uplyne 5. února 2018 šedesát let, a vydat jeho vůbec první monografii. Knížka vychází ve spolupráci s Nakladatelstvím AMU, díky které se tak dostane mezi širší okruh odborných čtenářů. Autorem publikace je Miloš Pokora, muzikolog, hudební kritik a publicista, který se sborovému prostředí již řadu let věnuje. Monografii pokřtili Kühňata na svém Velkém vánočním koncertě 16. 12. 2017 v Rudolfinu, kde již tradičně vystupují na jednom pódiu generace současných a bývalých členů sboru.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)