Celý Třinec zpíval. Nový festival odstartoval Štývarův dětský sbor

Koncert s názvem "Celý Třinec zpívá" se poprvé uskutečnil v roce 2011, kdy Štývarův dětský sbor oslavoval 50 let svého vzniku. Třinečtí se tehdy pokusili do sborového zpívání zapojit co nejvíce dětí a dospělých. Od té doby se z této události stal malý festival, kterého se zúčastňují třinecké sbory, vedené kdysi Václavem Štývarem, a jejich hosté.



Zuzana Lancová, čtvrtek 11. května 2017
Magazín > Sborový život

Celý Třinec zpívá 2017

archiv festivalu / DDM Třinec

Letos se koncert konal 31. března v evangelickém kostele. Zahájil jej jako vždy ŠDS se svou dirigentkou a organizátorkou Alenou Kostkovou. Ve svém krátkém programu uvedl mimo jiné i dvě premiéry, a to skladbu Jarní vody Zdeňka Lukáše a skladbu Bohuslava Martinů s názvem Velikonoční. Ženský komorní sbor Camerata, byť v menším složení, podal stejně jak děti velmi dobrý a vyrovnaný výkon. S obzvlášť melodickým cítěním se předvedl v poslední skladbě O lidském srdci od Zdeňka Lukáše. V obou sborech je cítit pevné vedení a intonační jistota.

Poté nastoupilo Pěvecké sdružení Martinů se svým sbormistrem Michalem Zátopkem, který je výborným klavíristou a dříve býval i členem ŠDS. Pod jeho vedením sbor výrazně omládl, zpívá s velkým nadšením a úroveň sboru velmi porostla. To vše bylo patrné z jeho krátkého a pestrého programu. Na závěr svého vystoupení Michal Zátopek vyvedl s míry sbormistryni ŠDS a Camerat, když jí veřejně popřál k životnímu jubileu, který ten den slavila. Ke gratulaci se přidaly další sbory i posluchači velkým potleskem.

Závěr koncertu patřil hostujícímu polskému sboru Tutte le Corde s Gdówa s dirigentkou Elźbietou Gawryszewskou. Celá událost pak vyvrcholila skladbou Hymnus Otmara Máchy v podání všech zúčastněných sborů pod vedením Aleny Kostkové.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)