Lomnický hudební večer s Jaroslavem Vávrou

Semilský učitel Mgr. Jaroslav Vávra a jeho rodina jsou dokladem toho, že zpochybňované úsloví „Co Čech, to muzikant“ přeci jen ještě nelze úplně zapomenout. Důkazem toho byl krásný pořad v Tylově divadle v Lomnici nad Popelkou nazvaný Hudební večer s Jaroslavem Vávrou, který se konal 29. ledna.



Alois Stehlík, zkráceno, pátek 20. února 2015
Magazín > Sborový život

Jaroslav Vávra

Josef Svoboda / UČPS

Ve čtvrtek 29. ledna večer se postupně zaplňuje lomnické divadlo, většina návštěvníků pana Vávru zná z doby, kdy bydlel v Lomnici a všichni jsou v očekávání toho, co jim bývalý lomnický občan a jeho spolupracovníci předvedou. Diváky zaujme hned první bod programu, kterým je komická operka Sněhurka. Autorem hudby a libreta je Jaroslav Vávra, aranžoval ji Jaroslav Krček, hrají a zpívají členové dětského sboru Čekanky se sbormistryní Jitkou Strnadovou, doprovází čtyřčlenná skupinka hudebníků (hoboj, harfa, zobcová flétny, fagot, klarinet, klavír) sestavená z členů Vávrovy rodiny. Na jevišti se objevují nejen známé postavy-Sněhurka, sedm trpaslíků, královna, princ, ale i nové postavy jako myslivec, vlk, tchoř a jiná lesní zvířátka. Celá operka působí svěžím dojmem, je bezvadně nacvičena, divákům se líbí.

bodem programu je píseň Táta s textem Jaroslava Vávry, který zhudebnila Karolina Šustová a sama také píseň zazpívala a ujala se i klavírního doprovodu, nástrojový doprovod (hoboj, zobcová flétna, fagot, klarinet) zajišťují tři muzikanti z rodiny Vávrů. Text písně je poetický, ale i dojemný, byl inspirován autorovými osobními zážitky z posledních týdnů života jeho těžce nemocného tatínka. Následují Tři písně o Šuhajovi a Triptych na básně Josefa Václava Sládka.

Na programu druhé poloviny večera je operka Vodník na text známé balady Karla Jaromíra Erbena, který zhudebnil J. Vávra, aranžoval Jakub Přibyl. Operku provedli členové semilského Dětského pěveckého sboru Jizerka s dirigentkou Nadiou Ladkany a se sólisty Annou Mákovou (soprán), Ivou Srbovou (alt), Jiřím Broulem (baryton), s osmičlenným nástrojovým doprovodem (z toho čtyři členové Vávrovy rodiny, na housle hraje i paní Mirka Jeřábková, která před léty několikrát účinkovala společně s PSPU). Operku režíroval Zdeněk Lindner.

Během celého večera s vtipným průvodním slovem samotného autora měli diváci možnost seznámit se jen s malým výsekem z hudební a dramatické tvorby Mgr. Jaroslava Vávry. Netroufám si jako hudební neodborník hodnotit jeho dílo, mohu jen konstatovat jako laik, že se mi jeho hudba a texty i celé představení velmi líbily stejně jako všem divákům v lomnickém divadle a musím mu jen upřímně pogratulovat a popřát mu, aby vytvořil ještě mnoho dalších krásných hudebních a dramatických „pokusů“, jak skromně nazývá svou tvorbu.

Jaroslav Vávra

Pan Mgr. Jaroslava Vávra se sborovému zpěvu věnoval již od svých studií na Pedagogické fakultě v Hradci Králové, pokračoval pak v lomnickém Bořivoji, po přestěhování do Semil obnovil s přáteli činnost semilského Pěveckého sboru Jizeran, založil v rámci okresu několik pěveckých festivalů (Libštátské pozdní léto, Sbory netradičně, podílel se na organizaci Eurochoir 2012 v Lomnici n. Pop. atd), od roku 2013 je dramaturgem festivalu Foersterovy Osenice, je předsedou oblastního výboru Unie českých pěveckých sborů v Hradci Králové. Napsal mnoho dramatických prací, které jsou věnovány převážně dětem a jsou vždy spojeny s hudbou. Označuje je skromně jako „operky“. Náměty čerpá nejen z českých klasiků-Josef Václav Sládek, Karel Jaromír Erben, Ivan Olbracht – jejichž texty oživuje svými melodiemi, ale i z českých klasických pohádek, z krkonošských koled atd. Skládá i písně na texty klasických autorů i písně příležitostné nebo inspirované jeho vlastními zážitky.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)