Čakovický festival sborového zpěvu

Ve dnech od 12.5.2013 do 2.6.2013 se uskutečnil za finanční podpory MČ Praha Čakovice již 15. ročník Čakovického festivalu sborového zpěvu. Letos jsme měli možnost se zaposlouchat do zpěvu sborů mimořádné kvality.



Veronika Dvořáčková Žofáková, čtvrtek 18. července 2013
Magazín > Sborový život

Závěrečný koncert festivalu v kostele sv. Remigia v Čakovicích

V jarních dnech proběhl Čakovický festival sborového zpěvu, kde jsme přivítali celkem 10 sborů z celé republiky. Mezi účinkujícími byl také dětský sbor z Plzně Mariella, který například reprezentoval Českou republiku v roce 2004 na slavnostním zasedání Parlamentu Rady Evropy ve Štrasburku, dětský sbor Radost Praha, který jsme v minulých letech mohli slyšet také na festivalech Pražské jaro čí Pražský podzim nebo ve Státní opeře, komorní sbor z Prahy Imbus, který nedávno provedl světovou premiéru Requiem Jana Hanuše v pražském Rudolfinu, či komorní sbor Vagantes, který patří mezi naše nejvýznamnější interprety staré hudby a mohli jsme se s nimi potkat na mnoha zahraničních turné v Drážďanech, Florencii, Londýně, Cambridge, Milanu i jinde. V neposlední řadě zazpívaly i pěvecké sbory Kamarádi a Camerata, které jsme nedávno mohli slyšet také v přímém přenosu České televize.

Všechny koncerty proběhly v přátelském duchu. Tam, kde se koncertovalo, ať v kostelích nebo v sále, bylo připraveno zázemí na setkání sborů. Přestože jsme se potýkali s různými problémy, vše se nakonec podařilo zajistit k spokojenosti nejen naší, ale i účinkujících sborů a jejich sbormistrů. Poslední tři koncerty probíhaly za deštivého počasí a přesto nás přišlo podpořit mnoho posluchačů, bez kterých by naše práce neměla smysl, a proto jim za to moc děkujeme!

Všichni sbormistři byli s organizací festivalu velmi spokojeni a projevili přání opět zpívat na našem Čakovickém festivalu. Na další ročníky také domlouváme zahraniční sbory, to jsou ale úkoly na delší čas. Samozřejmě budou i některé novinky a nebudou chybět i nové sbory. Děkujeme také farnostem Vinoř, Čakovice a Kbely za možnost koncertovat u nich v kostelích, veliké poděkování patří za pomoc a podporu mnohých lidí Městské části Praha Čakovice a organizačnímu týmu.

Krásná hudba k nám stále promlouvá a vytváří most pro vzájemná setkání lidí. Dává nám možnost nadechnout se a alespoň na chvíli zapomenout na těžkosti každého dne.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Camerata Praha

Hlavní město Praha – zal. 1992
smíšený sbor


IMBUS

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2003
smíšený sbor


Mariella

Plzeň (Plzeňský kraj) – zal.
školní dětský sbor


RADOST PRAHA

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1961
školní dětský sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)