Letošní prolog Foerstrova festivalu

Každoroční vzpomínka na velkého umělce, ale i velkého člověka naší epochy Josefa Bohuslava Foerstra (nar. 30. 12. 1859, zemřel 29. 5. 1951) se konala letos 27. května položením kytice na jeho hrob na Olšanských hřbitovech. Pražské mužské sbory spolu s příbuznými J. B. F. a ředitelkou o.p.s. Janua byli tentokrát jedinými účastníky této pietní slavnosti. Zpěv Foerstrova Oráče byl vystřídán vzpomínkou na dr. Marcelu Lemariovou, jejíž úmrtí právě tomuto aktu krátce předcházelo. Dopis s částí projevu skladatele Jana Hanuše zde za Foerstrovu společnost tlumočil A. Džbánek.



František Zumr, středa 16. července 2003
Magazín > Sborový život

Foerstrovy Osenice

Foerstrovy Osenice

Poté nastíníl předseda PSPU Fr. Zumr, co vše bylo za uplynulý rok pro památku J. B. F. vykonáno a vyz-val přítomné k cestě do Strašnic, kde na vile ve Foerstrově ulici číslo 9 byla znovu instalována pamětní deska, připomínající pobyt Mistra v Praze v této vile.

Když o hodinu později všichni účastníci v horkém podvečeru stanuli před bývalou Foerstrovou vilou, byli zklamáni tím, že nynější majitel nevpustil nikoho na svůj pozemek (tedy za plot, blíže ke zdi, na níž pamětní deska J. B. F. je upevněna – mimochodem mnohem níže, než byla původně), a tak po uvedení historie této reinstalace, o níž krátce promluvil předseda PSPU a po zpěvu sboru Velké, širé rodné lány byla tato vzpomínka ukončena.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)