V Besedě se stále něco děje

Již téměř 150 let obohacuje kulturní scénu města Valašské Meziříčí Mužský pěvecký sbor Beseda. Také o letošním adventu připravil pro své příznivce několik vystoupení.



-el-, pondělí 24. ledna 2011
Magazín > Sborový život

Mužský pěvecký sbor Beseda

Profesionálním přednesem vánočních skladeb nejdříve potěšil klienty hospice Citadela a Domova s chráněným bydlením. Po méně známých „Hej, hej, povím vám“ Antonína Tučapského nebo anglikánském chorálu „Adeste, Fideles“ neopomněl ani tradiční „Tichou noc“ a „Narodil se Kristus Pán“, k jejichž zpěvu se dojatí posluchači připojili.

Na 22. prosinec 2010 pak s rovněž meziříčským ženským pěveckým sborem Hedvika, studenty konzervatoře P. J. Vejvanovského z Kroměříže a ZUŠ Valašské Meziříčí přichystal v místním Lapidáriu Trojice na 17.00 a 19.00 hodin opravdovou lahůdku pro sváteční čas – Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby „Hej, Mistře!“.

Během historie stála v čele Besedy řada osobností, např. hudební skladatel Jan Nepomuk Polášek, žák Leoše Janáčka, nebo František Hanus, otec známého herce. Sbor má na repertoáru mj. i skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. Mužské pěvecké těleso pracuje v současnosti v počtu 34 členů pod záštitou valašskomeziříčského Kulturního zařízení. Rád ve svém středu přivítá další zájemce. (Kontakt: Hana Marková, markova@kzvalmez.cz, www.kzvalmez.cz.) Sbormistrem je Stanislav Machanec a organizačním vedoucím Petr Jež.

Mužský pěvecký sbor Beseda

Mužský pěvecký sbor Beseda je nejstarším kulturním spolkem působícím ve Valašském Meziříčí, městě s 28 000 obyvateli v srdci Moravskoslezských Beskyd.

Vznikl jako mnohé jiné pěvecké sbory ze čtenářského spolku v roce 1862, z iniciativy Františka Pavlíka. Zakladatelem a sbormistrem byl učitel Florián Stoklas. Sbor působil jako součást Sokola, Občanské a Měšťanské besedy. V roce 1903 byl rozšířen o sbor ženský a smíšený. Od 50. let 20. století působí pouze jako mužský. V roce 1939 se ujal sbormistrovství Václav Ditrich-Dětrich. V letech 1948–1958 řídil Besedu varhaník Alois Svozil, žák Leoše Janáčka.

V novodobé historii Beseda získala na Krajském festivalu pěveckých sborů ve Frýdku-Místku ocenění za nejlepší provedení skladby Láska pravdivá Leoše Janáčka (1986) a obsadila třetí místo v mezinárodní pěvecké soutěži Pražské dny sborového zpěvu (1995).

V roce 1998 převzala sbormistrovství Besedy Marie Slámová. Po jejím odchodu se místa ujal současný sbormistr Stanislav Machanec. Repertoár zhruba třicetičlenného sboru není žánrově ani historicky vymezen. V minulosti mu byly věnovány skladby bývalého člena sboru Antonína Tučapského, dále Jana Nepomuka Poláška, Oldřicha Hilmery a Jaroslava Křičky.

V roce 2005 se Beseda podílela na pořádání 11. ročníku setkání mužských pěveckých sborů se zaměřením na duchovní sborovou hudbu. V roce 2007 uskutečnilo těleso společně s pěveckým sborem Lumír ze Vsetína umělecký zájezd do Slovinska. Roku 2008 se zúčastnilo programu CK Valaška – Zavírání moře v Chorvatsku.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)