Holandský cestopis - 2. část

Pěvecký sbor Festivia Chorus se ve dnech 22. – 25. dubna 2010 vydal na své první zahraniční turné. Cílem koncertní cesty bylo Holandsko, konkrétně město Beemster nedaleko Amsterodamu...



Jitka Čudlá, pondělí 10. května 2010
Magazín > Sborový život

v Naardenu

V sobotu nás čekal výlet do Amsterdamu, jeli jsme opět autobusem. Prošli jsme se po amsterdamských ulicích, nakoukli jsme také do tzv. uliček lásky. Zarazil nás velký nepořádek – odpadky se v této čtvrti válely snad všude. Mě osobně zarazila také přítomnost nádherného gotického chrámu se zvonkohrou, který byl doslova obklopen těmito domy s lucerničkami a tzv. café shopy, kde si můžete legálně koupit a kouřit marihuanu. Pokud byste zde ale chtěli kouřit cigarety z tabáku, dostanete pokutu. I takové je Holandsko… Po procházce ulicemi Amsterdamu jsme nasedli na loď, kde jsme absolvovali okružní vyhlídkovou plavbu. Loď měla prosklenou střechu, takže jsme viděli vše a přitom na nás nefoukalo. Kapitán své plavidlo ovládal opravdu bravurně a plavba s výkladem v holandštině, němčině a angličtině se nám líbila. Po vystoupení z lodi jsme ještě chvíli procházeli rušnými amsterdamskými ulicemi, než se nám podařilo se potkat s naším autobusem, který neměl kde zastavit a tak jsme nastupovali dosti dobrodružně… Ale vše dobře dopadlo, hlavně se neztratil nikdo z nás ani z našich holandských přátel a my jsme mohli pokračovat do Naardenu.

Návštěva tohoto městečka byla naším přáním, které nám naši hostitelé rádi splnili. Nachází se zde totiž muzeum a také mauzoleum Jana Ámose Komenského, který zde zemřel poté, co mnoho let prožil v exilu. Mauzoleum se nachází v kapli z 15. století, jejíž interiér byl obnoven a doplněn moderními artefakty, které vytvořili čeští umělci. Příjemně nás překvapilo, že v kapli je vynikající akustika a také klavír… Janu Ámosi Komenskému jsme tedy zazpívali dvě evangelické písně a jednu českou lidovou… Snad se mu naše zpívání líbilo… Paní, která v muzeu pracuje, se zřejmě líbilo, neboť nás obdarovala pohlednicemi Naardenu a brožurami o muzeu, které byly dokonce v českém jazyce. Naarden je jinak velmi krásné městečko a především letecký pohled na něj stojí za to, neboť je příkladem tzv. hvězdicového opevnění, obklopeného vodou. Stránky o muzeu a o Naardenu (i v češtině) najdete na na www.comeniusmuseum.nl a další informace na Wikipedii.

Poté jsme se vrátili opět do Beemsteru ke svým hostitelům, kde nás čekala výtečná večeře. Naše sbormistryně si ještě neúnavně domluvila prohlídku varhan v protestantském kostele v Beemsteru…. Po večeři jsme se již přesunuli do nedaleké obce Kwadijk, kde nás opět čekal koncert v místním protestantském kostele. Opět nechyběly toalety a kuchyňka, dokonce v patře před vstupem na kruchtu byla i malá společenská místnost. Akustika byla lepší než předešlého dne a dokonce zde byl i klavír. Varhany jsme bohužel využít nemohli, protože prostor kolem nich byl příliš malý. Posluchači tentokrát byli niterněji zaměřeni a náš zpěv si více vychutnávali se zavřenýma očima. U „Afriky“ se ale opět zapojili rádi – Holanďané jsou prý národ hravý… Byli jsme rádi, že i druhý koncert se nám povedl a že jsme i po dvou nabitých dnech ještě našli dost energie. Tajemník městského úřadu pan Cees Jonges nám velmi pěkně poděkoval (tedy asi – mluvil holandsky a tentokrát nám paní Eva nic nepřeložila). Ale veliká kytice, kterou naše sbormistryně dostala, hovořila za vše.

Druhý den nás již čekalo jen vstávání a dlouhá cesta domů. I tentokrát jsme dorazili v pořádku, ačkoliv některé z nás zazlobila technika a navigace naváděly místo domů zpět do Beemsteru. Asi se jim tam tak líbilo, že nechtěly domů. Nám se v Holandsku také moc líbilo, ale domů jsme chtěli. Hlavně naší sbormistryni Jitce a našemu předsedovi Pepovi se již stýskalo po 14 měsíčním synkovi Josífkovi, který byl v dobrých rukách rodiny Jelínkovy….

Chtěli bychom poděkovat paní Evě Perdok, která pro nás celý pobyt zorganizovala, místnímu městskému úřadu (panu tajemníkovi Ceesi Jongesovi) a místnímu spolku NUT a především pěveckému sboru Harmonie.

Naše cesta by se ovšem nemohla odehrát bez příspěvku obce Studená a bez podpory našich sponzorů a mecenášů, kterým touto cestou děkujeme. Našimi hlavními partnery jsou: .A.S.A. spol. s r. o. Dačice, Waldviertler Sparkasse von 1842 AG – pobočka Dačice, reklamní agentura suNEXO Dačice, společnost Stagra Studená, Dačická advokátní kancelář JUDr. Jiřího Kasala, společnost PAMMO – Pavel Mácha Dačice. Našimi partnery jsou: společnost 2ES Dačice, firma CompOn Telč, Pohřební služba Procházka Dačice, Obecní úřad Volfířov, Truhlářství a zámečnictví Vladimír Tůma Dačice, Zahradnictví Kopřiva Velká Lhota, Autoškola Pavel Antonů Dačice a Český svaz žen Dačice. Naším mediálním partnerem jsou Ozvěny JZM.

Naši partneři rovněž podporují koncertní sezónu ve Velké Lhotě, která se díky nim může odehrát i v letošním roce, přestože naši činnost poprvé Ministerstvo kultury podpořilo částkou nula korun…


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)