Kathaumixw, aneb Slavonické děti na pojedou do Kanady

Ve Slavonicích, kde jsme do loňska bydleli, již léta úspěšně funguje dětský pěvecký sbor Viva la bella, který vede nadšený a obětavý regenschori, ředitel místní umělecké školy (mimo jiné je též úžasný varhaník). Sbor je pro děti velice důležitý, protože je to jedna z mála příležitostí, které na malém městě mají pro smysluplné trávení volného času.



Zuzana Kulhánková, středa 10. března 2010
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Když jsme se přestěhovali sem do Kanady, jedna z prvních věcí, které jsem o našem městě na konci světa zjistila, bylo, že se tu každé dva roky koná mezinárodní festival pěveckých sborů s nevyslovitelným názvem Kathaumixw, což v jazyce kmene Salish znamená "setkání různých lidí".

Nenapadlo mě nic lepšího, než že by místní festival byl pro slavonické děti nezapomenutelný zážitek a zkušenost, která by jim rozšířila obzory. Mají totiž mnohem méně příležitostí než děti z velkých měst a cesta do Kanady pro ně je něco podobného jako cesta na Měsíc. Setkání s lidmi z celého světa, zjištění, že učit se jazyky skutečně má cenu, osobní zkušenost s životem na jiném světadíle, nutnost komunikovat v cizím prostředí anglicky, to všechno je v jejich věku nenahraditelné.

Právě jsem dostala skvělou zprávu, že naši zpěváčkové jsou mezi 30 sbory z celého světa, které uspěly v náročném výběrovém řízení, a přijede 25 z nich, takže teď začíná ta skutečná práce. Na východní polokouli všechno organizuje základní umělecká škola ve Slavonicích, na západní polokouli je to na mých křehkých bedrech. Festival trvá týden a koná se začátkem července 2010.

Co přesně budou slavonické děti v Kanadě dělat?

Příjezd účastníků na festival je v pondělí 5. července 2010, festival začíná slavnostním koncertem v úterý večer a končí dalším slavnostním koncertem v sobotu 10. července. Během festivalu mají účastníci ubytování a stravování u místních rodin, které je zahrnuto v registračním poplatku 185 dolarů na osobu. Už jsem na vedení festivalu nahlásila, že u nás bude bydlet pan regenschori, abych byla po ruce pro veškeré nutné tlumočení a zařizování.

V neděli 11. července 2010 je odjezd na šestidenní koncertní turné po Britské Kolumbii. V ceně 500 dolarů na osobu je zahrnuta doprava autobusem, přívozy, organizace koncertů, ubytování v rodinách a částečné stravování. Děti budou mít příležitost uvidět víc z naší provincie, budou mít čas navštívit turistické atrakce a příležitost seznámit se s novými kamarády. Přihlásila jsem se také jako dobrovolný průvodce a tlumočník pro toto turné.

Přesný počet závazně přihlášených účastníků výpravy budeme znát po schůzce, která se koná ve Slavonicích 9. prosince 2009. Předběžně počítáme se zhruba 25 osobami, z toho asi 3 dospělí (sbormistr a 2x instrumentální doprovod), zbytek jsou děti ve věku 12-19 let. Sbor má zkušenosti s festivaly v Evropě, že je nejlepší ubytovávat vždy mladší dítě se starším, které na ně dohlédne.

Jelikož další cestovní plány zatím nejsou pevně stanoveny, je tu možnost, že by česká a slovenská komunita v Torontě nebo v Calgary pro děti zorganizovala krátký pobyt, případně spojený s koncertem, buď cestou do Vancouveru nebo zpět. Podle toho bychom pak naplánovali letenky.

Vancouverské pak poprosíme, zda by bylo možné pro děti zorganizovat totéž, buď formou ubytování v rodinách nebo jako školní výměnný pobyt, třeba s ubytováním v tělocvičně. Odvetný výlet do ČR by pro kanadské děti určitě byl zajímavý a mohl by to být začátek delší spolupráce.

Co se peněz týče, Základní umělecká škola ve Slavonicích má bankovní účet, na kterém nejsou poplatky za příchozí částky v korunách, tudíž jim pomohou i malé obnosy. Za peníze ze zahraničí ovšem banka účtuje jako divá, takže tento účet lze použít pouze pro sponzorské dary z ČR. Asi třetinu potřebné částky složí rodiče dětí, doufáme také v pomoc od města Slavonic, Ministerstva kultury ČR a dalších větších sponzorů. Z těchto peněz se budou platit letenky, pojištění, doprava na letiště a kanadská víza.

Pro sponzorské dary i dárečky ze všech míst mimo Evropu máme v Kanadě ode dneška účet u Royal Bank, na který lze také ukládat a posílat peníze zcela bez poplatku. Částka, ve kterou tady doufáme, je 20 tisíc dolarů, což by pokrylo registrační poplatek ($85 za osobu se musí zaplatit do 15. ledna 2010) a náklady na týdenní turné. Vzhledem k tomu, kolik nás je v Kanadě, USA, Austrálii i jinde, se to snad podaří.

Děkuji za slova i činy podpory všem, kdo už nám poslali kontakty na možné sponzory, nabídky pomoci, dobré nápady, ano i šeky!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)