Podzimní setkání semináře Klubu sbormistrů

Podzimní setkání semináře Klubu sbormistrů (Sušice, 13. - 15. listopadu 2009), které uspořádal NIPOS-ARTAMA ve spolupráci se Sušickým dětským sborem, se uskutečnilo v prostorách ZUŠ Františka Stupky za souhlasu a milého přijetí pana ředitele Mgr. Františka Pekharta. Semináře se zúčastnilo pětatřicet sbormistrů dětských pěveckých sborů z celé republiky.



Barbora Novotná, sobota 19. prosince 2009
Magazín > Sborový život

Klub sbormistrů

Lektorské práce se ujali sbormistři Sušického dětského sboru: Josef Baierl, který se seminaristy pracoval na skladbě Miniwanka aneb malé vodní příběhy od R. Murraye Schafera a předvedl koncertní oddělení Sušického dětského sboru (kl. doprovod Daniel Čámský), Jan Pelech, který seminaristům představil přípravná oddělení Sluníčka a Včelky (kl. doprovod Jan Zdeněk), Milena Naglmüllerová a Jaroslava Hanusová představily přípravné oddělení Broučci.

Doc. PaedDr. Zdeněk Vimr, pedagog, sbormistr Nové České písně a operního sboru divadla J. K. Tyla v Plzni, pracoval se seminaristy na skladbách Zdeňka Lukáše a procvičoval taktovací techniku. Prof. Jitka Kovaříková seminaristy seznámila s individuální hlasovou výchovou dětí a věnovala se nácviku technicky obtížných hlasových cvičení. V neposlední řadě pedagožka Svatava Čížková předvedla, jak v Sušici velmi intenzivně spolupracuje taneční oddělení se sbory. Spolu s dětmi nastínila nácvik choreografie, který využívají sbormistři při koncertech.

Sobotní výuka a velký večerní koncert probíhal v překrásných prostorách Smetanova sálu sušického gymnázia. Sušický dětský sbor se seminaristům při výuce i koncertu ukázal ve vší velikosti a kráse, představil všechna oddělení, dohromady kolem dvouset dětí. Dlouhý aplaus právem patřil zpívajícímu sboru, který v letošním roce oslavil své 40. výročí.

Děkujeme sušickým za jejich velikou štědrost a pohostinnost, se kterou přivítali seminaristy ve svém městě, a všem zúčastněným za přívětivou atmosféru, kterou vytvořili. Těšíme se na dalším setkání Klubu sbormistrů nashledanou.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)