Těšínské zpívání

V poslední květnovou neděli, 31. 5. 2009 si v polském Cieszynie dali sraz příznivci lidových písní upravených na smíšené sbory a taneční skupiny. Sešly se tu soubory a jejich příznivci z okolních měst a obcí z obou břehů Olzy, žijící jak v Polsku, tak i v České Republice. Slavil se zde svátek slezských zvyků a těšínského lidového kroje.



Tadeusz Konieczny, pátek 5. června 2009
Magazín > Sborový život

Pěvecký sbor Lira z Karviné

archiv sboru

Opět se ukázalo, že v kdysi státní hranicí rozděleném Těšínském Slezsku stále žijí lidové písně a tance stejné po obou březích hraniční řeky. Dnes, kdy státní hranice již nebrání svobodnému pohybu obyvatel, je společný koncert tou nejvhodnější formou, znovu jednotící místní obyvatele.

Setkání začalo v evangelickém kostele, kde se představil tamní, 70 členný smíšený sbor; z druhé strany Olzy zazpíval smíšený sbor „Lira“ z Karviné Darkova a „Zgoda“ z Třince. Skladby starých mistrů Beethovena, Mozarta, Brücknera a soudobého skladatele a dirigenta Jacka Sykulskiego v podání jednotlivých sborů a také písně přednesené společně všemi sbory v prostorách trojposchoďového, největšího kostela v širokém a dalekém okolí s vynikající akustikou, zanechaly na všech přítomných, divácích i účinkujících, dlouho nezapomenutelné stopy.

Další část koncertu a celého představení se odehrála na starodávném, velice pečlivě zrekonstruovaném náměstí. Zde, na vysokém pódiu se až do pozdních večerních hodin vystřídala celá řada pěveckých a tanečních souborů a lidových kapel, které vesměs předvedly místní lidové skladby upravené na sbory a orchestry. Účinkující nebojovali o nejvyšší místa a špičkové umístění, ale o mnohem cennější trofej, o ocenění diváků.

Celé náměstí se hemžilo krojovanými účastníky a posluchači z obou stran hraniční Olzy. Je potěšující, že příznivců nádherného, zvlášť ženského, těšínského kroje neustále přibývá. Všechny účinkující sbory podaly svůj špičkový výkon a sklidily si zasloužený potlesk. Uznání patří i organizátorům, kteří s kulturou vyšli naproti divákům a bez vstupenek a zisku věnovali svůj volný čas a úsilí prospěšné akci.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)