Hudba za železnou oponou

Mimořádně zdařilým byl společný koncert pěveckých sborů z německého Saska-Anhaltska a Ústeckého kraje – sborů Landesjugendchor a Chorea academica, který se uskutečnil 3. března 2009 v sídle zastoupení Saska-Anhaltska v Bruselu. Akce se konala u příležitosti 20. výročí pádu železné opony a zúčastnili se jí četní kulturní a političtí představitelé obou zmíněných krajů.



Ivana Ašenbrenerová, úterý 17. března 2009
Magazín > Sborový život

Zatímco se německý sbor pod vedením F. Krella představil skladbami duchovními, sbormistři prof. J. Říha a prof. J. Holubec připravili program žánrově mnohem pestřejší. Chorea academica, sbor Pedagogické fakulty UJEP v  Ústí nad Labem, zahájil jedním z Dvořákových Moravských dvojzpěvů v úpravě L. Janáčka pro smíšený sbor – V dobrym sme se sešli. Následovala skladba V. Miškinise Cantate Domino, dále Za naším huménkem Z. Lukáše a Holubcova úprava amerického standardu Cheek to Cheek, ve které výborný výkon sboru doprovodil virtuózní a stylovou improvizací klavírista V. Krahulík.

Závěrečnou část sborové části koncertu tvořilo společné vystoupení obou sborů. Sbormistři obou těles se dohodli na následujícím repertoáru: G. F. Händel: Aleluja z oratoria Mesiáš, G. Verdi: Sbor židovských otroků z opery Nabucco a na závěr zazněla finální část Janáčkovy kantáty Otčenáš, kdy slova modlitby: Neuvoď nás v pokušení, ale zbav nás všeho zlého. Amen. symbolicky uzavřela sborovou část koncertu.

Na dvě stovky posluchačů spolu se členy Spirituál kvintetu, kterému patřila druhá část večera, odměnily oba sbory upřímným a dlouhotrvajícím potleskem. Obdiv sklidila i skutečnost, že Chorea academica zazpívala program v pěti různých jazycích: česky, anglicky, německy, italsky a latinsky.

Ústečtí studenti byli po umělecké i společenské úrovni tělesem vskutku reprezentačním. Svým vystupováním důstojně propagovali nejen svou alma mater, ale představili i vysokou úroveň českého sborového umění.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)