Pozvánka na cyklus adventních koncertů

Opavský kulturní podzim i v letošním roce obohatí cyklem adventních koncertů studenti, pedagogové a absolventi Církevní konzervatoře Opava (dále jen CKO). Koncertní aktivity spojené s adventní dobou konzervatoř v minulých letech neomezovala pouze na Moravskoslezský region, ale úspěšně vystoupila i mimo území ČR. S nově nastudovaným repertoárem tak navštíví na sklonku kalendářního roku Ostravu, Olomouc, Neplachovice a závěrem tradičně i Opavu.



, čtvrtek 13. listopadu 2008
Magazín > Sborový život

ilustrační foto

Páteří programu budou dva velké kantátové žalmy pro sóla, sbor a orchestr (č. 42 a č. 115) německého skladatele Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Mendelssohn, jehož 200. výročí narození si v příštím roce připomeneme, je široké veřejnosti znám především jako velký klavírista a symfonik 19. století. Duchovní kompozice – především žalmy a moteta, zkomponoval pro berlínský katedrální sbor a z velké části se v nich pokusil oživit protestantskou chrámovou hudbu. Žalmy patří mezi jeho nejvydařenější kompozice a mezi mistrovská díla bývají zařazovány díky své vyvážené skladebné a zvukové struktuře.

Vedle Mendelssohna se posluchači mohou těšit na provedení dvou Motet op. 74 z kompoziční dílny Johanese Brahmse a ocenit autorovo obratné zacházení se sborovými efekty. Nebude chybět ani stará hudba - Monteverdiho duchovní kompozice – Missa da capella, pocházející z roku 1650.

V adventních koncertech CKO pravidelně účinkuje smíšený pěvecký sbor Laudate Dominum a gregoriánská schola Bonifantes Opavienses. Obě tato tělesa vznikla na půdě školy a úspěšně ji reprezentují nejen v Opavě a blízkém okolí, ale i po celé České republice a v zahraničí (Polsko, Rakousko, Německo, Francie atd.). Kromě sborových skladeb program doplní sólová varhanní a pěvecká čísla.

První adventní koncert tohoto cyklu se uskuteční v sobotu 29.11.2008 v 19:00 hodin v ostravském kostele sv. Václava. Další zastávkou bude dóm sv. Václava v Olomouci, kde konzervatoř vystoupí v pátek 5. 12. 2008 v 18:00 hodin. Na neděli 7. 12. 2008 v 15:00 hodin je naplánován koncert v Neplachovicích v kostele sv. Jana Křtitele. Posledním koncert proběhne ve čtvrtek 18 12. 2008 v 18:00 hodin v Opavě v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie.

K poslechu působivé hudby, která může nabídnout chvíle rozjímání a klidu v době předvánočního shonu Vás srdečně zve Církevní konzervatoř Opava.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)