Lumír pomáhá

Obecně prospěšná společnost Gustava Broma pro zdravotně postižené pořádá benefiční koncert v Boby laser show hall dne 18. 11. 2008 od 19 hodin. Zazpívá Marcela Králová, Věra Špinarová se skupinou Adama Pavlíka, Jana Musilová, Andrea Priechodská, duo Lukáš Vlček a Eva Jedličková a pěvecký sbor Lumír. Večerem návštěvníky provedou "Hniličkovo dixilandoví sirotci". Akci moderují Jana Musilová a Igor Ondříček.



Zdena Šrámková, pondělí 10. listopadu 2008
Magazín > Sborový život

Není to první benefiční akce Obecně prospěšné společnosti Gustava Broma, které se Lumír účastní. Již v minulosti si sbor přizvala, např. na koncert se konal v Červeném kostele Kociánka v Brně. Podpora akce je velká, pokaždé bývá Boby centrum vyprodáno a většinou se účastní i zástupci města.

Lumír je smíšený pěvecký sbor, který byl založen v Brně - Králově Poli již v druhé polovině 19. století. V jeho řadách působí lidé různých profesí, kterým je vlastní individuální zaujetí hudbou i společné nadšení pro sborový zpěv. Během více než 140 let své existence se za jeho dirigentským pultem vystřídala řada hudebních osobností. V současnosti je sbormistrem Lukáš Kozubík, absolvent Janáčkovy konzervatoře a Institutu pro umělecká studia Ostravské univerzity, oboru operní a koncertní zpěv, nyní student oboru dirigování sboru na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Sbor Lumír se soustřeďuje zejména na interpretaci sborové literatury a capella, ale nevyhýbá se ani rozsáhlejším vokálně-instrumentálním skladbám. Těžiště repertoáru tvoří hudba českých autorů všech období jako např. Černohorský, Michna, Dvořák, Janáček, Tučapský, Lukáš a další. Repertoár sboru zahrnuje díla renesanční polyfonie a baroka, ale i romantické skladby a díla soudobých autorů. Časté jsou i exkurzy do žánrů, jako je muzikál, lidové písně, spirituály.

Lumír každoročně pořádá kolem 15 koncertů a pravidelně se účastní sborových soutěží. Letos to byla FESTA CHORALIS BRATISLAVA, kde získal hned dvě stříbrné medaile: v kategorii Duchovní a církevní hudba zpívaná a capella a Smíšený komorní sbor. Během posledních let sbor podnikl koncertní zájezdy do Irska, Moldávie a Lucemburska. Krom této akce má v programu také pár tradičních koncertů (vystoupení v Eliščině jeskyni v obci Sloup, krátké představení se na Evropském svátku hudby na Staré radnici v Brně, série vánočních koncertů ve Veverské Bítýšce, v Řečkovicích a Žabovřeskách a také pravidelné spoluúčinkování při půlnoční a ranní mši 24. a 25. prosince v kostele u minoritů).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)