Hudební festival pedagogických škol Litomyšl 2008

Hudební festival středních pedagogických škol a vyšších odborných škol pedagogických má již dlouholetou tradici. Pravidelně se začal pořádat v druhé polovině 20. století. První ročníky byly věnovány pouze sborovému zpěvu, postupně však festival zahrnul mezi soutěžní kategorie téměř všechny hudební aktivity žáků a studentů pedagogických škol.



Milan Motl a Ondřej Kleiner, pondělí 22. září 2008
Magazín > Sborový život

Fotografie z předchozího ročníku soutěže

Posláním hudebního festivalu je podpora a rozvoj hudebnosti a uměleckých volnočasových aktivit na středních a vyšších pedagogických školách. Festival umožňuje hudebníkům – mladým umělcům - předvést a porovnat svou hudební úroveň v rámci obdobných škol České republiky, dále pak zprostředkuje výměnu zkušeností nejen pedagogů, ale i žáků/studentů.

31. ročník tohoto festivalu, který se po delší době vrátil do památné Litomyšle, obsahově navazuje na předchozí ročníky, uskutečňované např. v Prachaticích, Karlových Varech a v poslední době převážně v Krnově.

Větší prostor, oproti minulým ročníkům, byl věnován akcím, na kterých se podíleli všichni účastníci společně. Tuto myšlenku naplňovaly zejména sborové dílny (nápad litomyšlských studentů), které se setkaly v loňském ročníku s velkým ohlasem všech zúčastněných škol. Dále to byly společné programové večery a závěrečný galakoncert sborů ve Smetanově domě v Litomyšli.

Hudební festival byl zahájen představením muzikálu Jesus Christ Superstar Andrew Lloyd Webbera v nastudování studentů domácí pedagogické školy – ve většině případů členů Smíšeného pěveckého sboru KOS. Režie a vedení nácviku se ujaly absolventky VOŠP a SPgŠ Litomyšl Daniela Krčmářová a Daniela Nárožná.

Slavnostní festivalový večer se nesl ve znamení hudby, tance a pohybu. Smíšený pěvecký sbor KOS zahájil energickou zdravicí Gloria musica Jana Míška, která byla vzpomínkou na loňské festivalové dílny. Studenti prvního ročníku Střední pedagogické školy Litomyšl pod vedením Anety Kopecké pak diváky zavedli svým pantomimickým představením do tajů všedního i nevšedního života jednoho obyčejného domu. Slavnostní festivalový večer vyvrcholil přestavením Souboru moderního scénického tance C-dance z Ústí nad Orlicí provedením choreografií Zlatuše Bartošové a Pavlíny Lipenské.

Přibližně 450 účastníků ze 14 pedagogických škol České republiky se utkalo v 9-ti soutěžních kategoriích: kromě tradičně nejsledovanější kategorie pěveckých sborů to byl sólový zpěv klasický, sólový zpěv muzikálový a pop, vokální soubory - komorní zpěv, vokální soubory – muzikál a pop, klavír, akordeon, strunné, dechové nástroje a instrumentální komorní soubory. Soutěže probíhaly v atraktivních prostorách historického města Litomyšle - ve Smetanově domě, Kongresovém sále Zámku Litomyšl, ve Velkém sále Zámeckého pivovaru, v Trámovém sále Evropského školícího centra YMCA, v Koncertním sále ZUŠ Bedřicha Smetany i v novorenesančních prostorách Vyšší odborné školy pedagogické a Střední pedagogické školy Litomyšl.

Výkony soutěžících posuzovali odborníci z České republiky, ale i zahraničí. Za všechny jmenujme členy poroty kategorie pěveckých sborů, ve které zasedli: Mgr. Eva Šeinerová, Prof. Jiří Skopal, Mgr. Jiří Štrunc, Nanny ter Wiel (Nizozemí) a Tadeusz Eckert (Polsko).

Nejvýše ocenění účastnici se po ukončení všech soutěží a slavnostním vyhlášení výsledků představili na koncertě vítězů, který se konal ve Velkém sále Smetanova domu. Nejvíce ocenění získala domácí Pedagogická škola Litomyšl.

Pozitivní zážitky z festivalu umocnily zejména sborové dílny. Jejich smysl byl především v přesunu festivalových aktivit z polohy konfrontační do roviny radosti ze společného muzicírování. Členové zúčastněných sborů poznali při nácviku společných písní způsoby práce jiných zkušených sbormistrů a odlišné přístupy k interpretaci povinných skladeb. Dílny přispěly i ke vzájemnému poznávání studentů zúčastněných pedagogických škol. Vedení sborových dílen se ujali: PaedDr. Dana Ludvíčková z Univerzity Hradec Králové, Mgr. Milan Motl z pedagogické školy v Litomyšli a pan Tadeusz Eckert z Polska. Závěrečného galakoncertu se zúčastnili všichni zpěváci bez ohledu na umístění v soutěžních kategoriích. Každý sbor měl možnost se prezentovat svým samostatným programem. Velkolepým zakončením festivalu bylo společné provedení skladeb nastudovaných na sborových dílnách, které byly obohaceny tanečními vstupy Souboru moderního scénického tance C-dance. Asi 350-ti členný sbor budoucích pedagogů přednesl Hymnu III. tisíciletí Miroslawa Galeského, za doprovodu Litomyšlského symfonického orchestru pak zaznělo Notturno I. Josefa Myslivečka. 31. ročník Hudebního festivalu pedagogických škol Litomyšl 2008 ukončil jásavý hymnus Georga Friedricha Händela Hallelujah!

Poděkování: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Ministerstvo kultury České republiky, Pardubický kraj, Vyšší odborná škola pedagogická a střední pedagogická škola Litomyšl, Město Litomyšl, Evropské školící centrum Litomyšl O.P.S, ZUŠ Bedřicha Smetany Litomyšl, Nadační fond pedagogické školy v Litomyšli.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)