Vyškovský ZpívejFest rozezvučí kostely i zámeckou zahradu

Tři stovky malých zpěváků ze čtyř zemí se sjedou od 9. do 13. září do Vyškova na mezinárodní festival dětských pěveckých sborů ZpívejFest 2008. Festival, který patří k ojedinělým projektům svého druhu na jižní Moravě, zahrnuje deset koncertních vystoupení ve vyškovských kostelech i pod širým nebem.



Olga Mužíková, středa 10. září 2008
Magazín > Sborový život

ZpívejFest

ZpívejFest je nesoutěžní přehlídkou dětských pěveckých sborů. Na letošním ročníku vystoupí dětské sbory z České republiky, Maďarska, Německa a Polska. Celkem se na improvizovaných pódiích vyškovských památkových objektů vystřídá přes 300 účinkujících.

„Festival dětských pěveckých sborů pořádáme čtvrtým rokem. Za dobu své relativně krátké existence se již stal nedílnou součástí kulturního kalendáře města i širšího regionu. Jsem velmi rád, že si i takový nekomerční projekt našel ve Vyškově své příznivce a návštěvníky,“ uvádí starosta města Vyškova RNDr. Petr Hájek.

Program ročníku 2008 je pestrý. Zcela poprvé se vyškovské veřejnosti představí špičkový dívčí sbor Miraculum z maďarského města Kecskemét, který vystupuje po celé Evropě a je držitelem mnoha ocenění z mezinárodních soutěží. Českou sborovou špičku zastoupí brněnská Primavera, oceňovaná u nás i v zahraničí. Partnerská města Vyškova bude reprezentovat sbor Lessingova gymnázia z německého města Döbeln a sbor působící při Státní hudební škole F. Chopina z polské Jaroslawi. Domácí, vyškovské, barvy bude hájit dětský pěvecký sbor Motýlek a nově také sbor nejmenších dětí Notička. Ten si v malém experimentu zazpívá i s dětským sborem, který spolu zestárnul – brněnskou Mladostí, která vznikla v 50. letech minulého století jako dětský sbor a vystupuje spolu dodnes.

Koncertními sály se už tradičně stanou vyškovské historické objekty – kostel Nanebevzetí Panny Marie, Hřbitovní kostel Panny Marie či kostel Nejsvětější Trojice. Poprvé po nedávné rekonstrukci se závěrečné sborové finále, které si každoročně nenechají ujít stovky lidí, přenese do renesanční zámecké zahrady. Na žádný z koncertů si návštěvníci nemusejí shánět vstupenky, protože festival je pro veřejnost přístupný zdarma.

Veškeré informace o festivalu, programu i účinkujících sborech najdou zájemci na webových stránkách www.zpivejfest.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)